Chili con carne z nachosami

Chili con carne, czyli co? Czyli turboaromatyczna, meksykańska potrawka z mięsem, pomidorami i fasolą, a w naszej wersji także z nachosami. Chyba nie trzeba was więcej przekonywać. Do dzieła!

Chili con carne z nachosami

Składniki:

  • chili w proszku - łyżeczka
  • papryka wędzona - łyżeczka
  • kolendra w ziarnach - łyżeczka
  • sól - łyżeczka
  • cynamon - łyżeczka
  • kumin - łyżeczka
  • oregano - łyżeczka
  • cebula - 2
  • papryka czerwona - 1
  • mięso mielone wołowe - 500 g
  • pomidory z puszki - 1 puszka
  • cukier - łyżeczka
  • fasola czerwona z puszki - 1 puszka
  • oliwa do smażenia
  • ryż jaśminowy - do podania
  • nachosy - do podania
  • śmietana 18 proc. - do podania

Sposób przygotowania:

Zacznij od zmielenia przypraw – utrzyj wszystkie w moździerzu. Następnie posiekaj drobno cebulę i czosnek, a paprykę pokrój w kostkę.

Rozgrzej oliwę na patelni i zacznij od podsmażenia cebuli, czosnku i utartych przypraw. Gdy cebula z czosnkiem się zeszklą, a przyprawy oddadzą swój aromat, dodaj mięso mielone i podsmażaj dalej. Następnie dodaj paprykę i podsmażaj kilka minut, po czym dodaj pomidory z puszki. Gotuj 10-15 minut. Po tym czasie dodaj odcedzoną fasole z puszki i gotuj jeszcze 5 minut. Na sam koniec dopraw do smaku odrobiną cukru, solą i pieprzem.

Podawaj z ryżem, nachosami, kwaśną śmietaną i kolendrą.

Więcej o:
Copyright © Agora SA