Chili con carne z nachosami I Przepisy HapsVod.pl!
Chili con carne z nachosami
REKLAMA
Haps
Chili con carne, czyli co? Czyli turboaromatyczna, meksykańska potrawka z mięsem, pomidorami i fasolą, a w naszej wersji także z nachosami. Chyba nie trzeba was więcej przekonywać. Do dzieła!
fot. Haps
REKLAMA
REKLAMA
Chili con carne z nachosami
Składniki:
REKLAMA
chili w proszku - łyżeczka
papryka wędzona - łyżeczka
kolendra w ziarnach - łyżeczka
sól - łyżeczka
cynamon - łyżeczka
kumin - łyżeczka
oregano - łyżeczka
cebula - 2
papryka czerwona - 1
mięso mielone wołowe - 500 g
pomidory z puszki - 1 puszka
cukier - łyżeczka
fasola czerwona z puszki - 1 puszka
oliwa do smażenia
ryż jaśminowy - do podania
nachosy - do podania
śmietana 18 proc. - do podania
Sposób przygotowania:
Zacznij od zmielenia przypraw – utrzyj wszystkie w moździerzu. Następnie posiekaj drobno cebulę i czosnek, a paprykę pokrój w kostkę.
Rozgrzej oliwę na patelni i zacznij od podsmażenia cebuli, czosnku i utartych przypraw. Gdy cebula z czosnkiem się zeszklą, a przyprawy oddadzą swój aromat, dodaj mięso mielone i podsmażaj dalej. Następnie dodaj paprykę i podsmażaj kilka minut, po czym dodaj pomidory z puszki. Gotuj 10-15 minut. Po tym czasie dodaj odcedzoną fasole z puszki i gotuj jeszcze 5 minut. Na sam koniec dopraw do smaku odrobiną cukru, solą i pieprzem.
Podawaj z ryżem, nachosami, kwaśną śmietaną i kolendrą.