Galette z morelami i rozmarynem

Szukacie pomysłu na proste ciasto z owocami? Galette z morelami to najlepszy - powtarzamy: najlepszy - wybór. Zobaczcie, jak je zrobić. A odbywa się to ekspresowo.

Galette z morelami i rozmarynem

Składniki:

Ciasto:

  • mąka pszenna - 220 g
  • cukier - 40 g
  • sól - 3 g
  • masło - 100 g
  • śmietana 18 proc.

Nadzienie:

  • morele świeże - 10
  • miód - 50 g
  • świeży rozmaryn - kilka gałązek

Sposób przygotowania:

Zacznij od ciasta. Wszystkie składniki porządnie schłodź. Masło, mąkę i cukier możesz lekko przymrozić. Następnie masło pokrój na małe kawałeczki, wymieszaj delikatnie z mąką, cukrem i solą. Dodaj kwaśną śmietanę i zacznij rozcierać ciasto, ale nie zagniatać - inaczej będzie gumowe, a nie kruche. Roztarte ciasto, złóż kilka razy i rozgnieć, dzięki temu będzie się pięknie warstwować. Zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki do schłodzenia.

W tym czasie przygotuj morele. Pokrój je na połówki lub ćwiartki, wypestkuj i wymieszaj z miodem oraz rozmarynem.

Ciasto rozwałkuj na w miarę regularny okrągły placek. Na środku ułóż morele wytaplane w miodzie. Załóż ranty ciasta na ułożone morele, a następnie wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz 20-30 minut.

Więcej o:
Copyright © Agora SA