Składniki:
Ciasto:
Nadzienie:
Sposób przygotowania:
Zacznij od ciasta. Wszystkie składniki porządnie schłodź. Masło, mąkę i cukier możesz lekko przymrozić. Następnie masło pokrój na małe kawałeczki, wymieszaj delikatnie z mąką, cukrem i solą. Dodaj kwaśną śmietanę i zacznij rozcierać ciasto, ale nie zagniatać - inaczej będzie gumowe, a nie kruche. Roztarte ciasto, złóż kilka razy i rozgnieć, dzięki temu będzie się pięknie warstwować. Zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki do schłodzenia.
W tym czasie przygotuj morele. Pokrój je na połówki lub ćwiartki, wypestkuj i wymieszaj z miodem oraz rozmarynem.
Ciasto rozwałkuj na w miarę regularny okrągły placek. Na środku ułóż morele wytaplane w miodzie. Załóż ranty ciasta na ułożone morele, a następnie wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz 20-30 minut.