Kurczak po toskańsku z makaronem

Kurczak po toskańsku z makaronem to numer jeden wśród dań z kurczakiem oraz numer jeden wśród dań z makaronem. To nasz osobisty ranking. Ale gwarantujemy, że się pod tym podpiszecie. Tylko go spróbujcie. No bajka!

Kurczak po toskańsku z makaronem

Składniki:

  • udka z kurczaka wytrybowane - 600 g
  • czosnek - 2 ząbki
  • oregano - wedle uznania
  • bulion - 200 ml
  • śmietanka 30 proc. - 200 ml
  • pomidory suszone - 10
  • szpinak świeży - 125 g
  • grana padano - 100 g
  • mąka pszenna - 5 łyżek
  • oliwa - 10 ml
  • makaron spaghetti - 200 g

Sposób przygotowania:

Kurczaka pokrój na mniejsze kawałki. Dopraw solą, pieprzem, oregano, startym czosnkiem i wysmaruj łyżką oliwy. Odstaw do zamarynowania.

Mięso obtocz w mące, następnie smaż na rozgrzanej patelni, aż kurczak ładnie się zrumieni. Wlej bulion i zagotuj. Obłóż pokrojonymi suszonymi pomidorami wyjętymi z zalewy. Gotuj 2-3 minuty.

Wlej śmietankę, zagotuj i redukuj. Gdy sos będzie już gęsty, dodaj szpinak, zamieszaj dokładnie i odstaw danie z patelni. Makaron ugotuj w osolonej wodzie. Wytaplaj go w sosie i posyp startym serem grana padano.

Więcej o:
Copyright © Agora SA