Ciasto spod widelca

Ciasto spod widelca z przepisu Ewy Wachowicz to hit nad hitami. Dlatego postanowiliśmy je przetestować na własnej skórze. Testowaliśmy tak namiętnie, że znikło z blaszki, zanim jeszcze zdążyło wystygnąć. Ups.

Ciasto spod widelca

Składniki:

Ciasto:

  • jajka - 4
  • cukier - szklanka
  • śmietana 18 proc. - 3/4 szklanki
  • olej - 3/4 szklanki
  • mąka pszenna - 3 szklanki
  • proszek do pieczenia - 3 łyżeczki
  • owoce sezonowe - 500 g

Kruszonka:

  • masło - 100 g
  • cukier - 100 g
  • mąka pszenna - 150-200 g

Sposób przygotowania:

Najpierw przygotuj kruszonkę. Wszystkie składniki połącz, zagnieć, włóż do woreczka i zamrażaj przez 30 minut.

W międzyczasie zrób ciasto. Do miski wbij jajka i wsyp cukier. Utrzyj za pomocą widelca lub miksera, aż masa się napowietrzy. Dodaj śmietanę i wymieszaj. Następnie wlej olej - najlepiej robić to stopniowo, cienką strużką, stale mieszając. Na koniec wsyp przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dobrze zrobić to na dwie tury, by uniknąć powstawania grudek.

Gotowe ciasto przelej do foremki, posyp owocami, a te przykryj kruszonką - można ją zetrzeć na tarce lub rozdrobnić palcami. Piecz w 180 stopniach przez około godzinę.

Więcej o:
Copyright © Agora SA