Fuczki, czyli placki z kiszonej kapusty

Jeśli marzycie o plackach, ale znudziły się wam te z ziemniaków albo naleśnikowe, przychodzimy z pomocą. Oto fuczki - pyszne placuszki z kapusty kiszonej, które robi się mega prosto i mega szybko. Fartuchy w dłoń i do dzieła!

Fuczki, czyli placki z kiszonej kapusty

Składniki:

  • kapusta kiszona - 300 g
  • mąka pszenna - 200 g
  • mleko - szklanka
  • jajka - 1
  • żółtka - 1
  • sól - szczypta
  • pieprz - szczypta
  • kminek - łyżeczka nasion
  • cząber - łyżeczka
  • olej do smażenia

Do podania:

  • koperek
  • śmietana 18 proc.

Sposób przygotowania:

Kapustę zgrubnie posiekaj na mniejsze kawałki. W osobnej misce połącz mleko z jajkami, kminkiem, cząbrem, mąką, solą i pieprzem. Do środka dodaj kapustę i wszystko wymieszaj.

Na patelni rozgrzej olej, po czym wykładaj na nią po dużej łyżce masy, lekko ją przyklepując. Smaż z obu stron do momentu, aż się zrumienią.

Gotowe placki przełóż na ręcznik papierowy, by wchłonął nadmiar tłuszczu. Podawaj z kleksem śmietany i posiekanym koperkiem.

Więcej o:
Copyright © Agora SA