Fuczki, czyli placki z kiszonej kapusty I Przepisy HapsVod.pl!
Fuczki, czyli placki z kiszonej kapusty
REKLAMA
Haps
Jeśli marzycie o plackach, ale znudziły się wam te z ziemniaków albo naleśnikowe, przychodzimy z pomocą. Oto fuczki - pyszne placuszki z kapusty kiszonej, które robi się mega prosto i mega szybko. Fartuchy w dłoń i do dzieła!
Fot. Haps
REKLAMA
REKLAMA
Fuczki, czyli placki z kiszonej kapusty
Składniki:
REKLAMA
kapusta kiszona - 300 g
mąka pszenna - 200 g
mleko - szklanka
jajka - 1
żółtka - 1
sól - szczypta
pieprz - szczypta
kminek - łyżeczka nasion
cząber - łyżeczka
olej do smażenia
Do podania:
koperek
śmietana 18 proc.
Sposób przygotowania:
Kapustę zgrubnie posiekaj na mniejsze kawałki. W osobnej misce połącz mleko z jajkami, kminkiem, cząbrem, mąką, solą i pieprzem. Do środka dodaj kapustę i wszystko wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej, po czym wykładaj na nią po dużej łyżce masy, lekko ją przyklepując. Smaż z obu stron do momentu, aż się zrumienią.
Gotowe placki przełóż na ręcznik papierowy, by wchłonął nadmiar tłuszczu. Podawaj z kleksem śmietany i posiekanym koperkiem.