Gnocchi di patate z bazyliowym pesto - włoski klasyk

Czy są tu fani kopytek? Jeśli tak, obowiązkowo musicie spróbować także gnocchi. To klasyk kuchni włoskiej. Dziś łączymy je z boskim pesto bazyliowym. Jeszcze nie jedliście - do dzieła!

Gnocchi di patate z bazyliowym pesto - składniki:

Na kluseczki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajo
  • 300 g maki
  • sól do smaku

Na pesto:

  • 50 g orzeszków piniowe
  • 50 g bazylii
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 200 g parmezanu
  • 120 ml oliwy
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obieramy i gotujemy w zimnej, osolonej wodzie do miękkości. Możemy je też upiec w mundurkach i obrać dopiero później. Ugotowane ziemniaki wysypujemy na blaszkę wyłożoną pergaminem i rozgniatamy na puree. Dodajemy mąkę oraz jajo, a następnie dokładnie mieszamy wszystkie składniki i zagniatamy w ładne, sprężyste ciasto. Kulę dzielimy na kilka części. Każdą z nich rolujemy. Z powstałych ruloników odkrawamy nasze kluseczki, tak jak robimy to z kopytkami. Następnie obtaczamy je w mące i przeciągamy po specjalnej deseczce do formowania gnocchi. Charakterystyczne wgłębienia możemy też zrobić za pomocą widelca.

Orzeszki prażymy na suchej patelni. W międzyczasie zagotowujemy wodę do gotowania kluseczek. Kontynuujemy przygotowanie pesto. Liście bazylii wkładamy do misy blendera razem ze startym parmezanem, obranym czosnkiem, oliwą, wystudzonymi orzeszkami piniowymi, solą i pieprzem. Składniki blendujemy na gładką masę.

Do wody dodajemy sól, a następnie wkładamy kluseczki w kilku turach. Gotujemy je do wypłynięcia na wierzch - mniej więcej przez 1,5-2 minut.

Do miski wylewamy trochę pesto, po czym przekładamy do środka także ugotowane gnocchi razem z ociekającą z nich wodą, która utworzy razem z pesto aksamitny sos. Kluseczki obtaczamy w sosie i przekładamy je na głębokie talerze lub do misek. Całość dekorujemy startym parmezanem, orzeszkami piniowymi i listkiem bazylii.

Copyright © Agora SA