Yakitori z kurczaka marynowanego w ajvarze, czyli romans japońsko-bałkański

Japonia po jednej stronie, Bałkany po drugiej. Wiemy, że związki na odległość nie są łatwe, dlatego postanowiliśmy połączyć oba te kraje na jednym talerzu. Przed wami efekt romansu japońsko-bałkańskiego, czyli mięsne szaszłyki w ajvarze.

Yakitori z kurczaka marynowanego w ajvarze - składniki:

  • 500 g udek z kurczaka bez kości
  • 5 łyżek pasty ajvar
  • łyżeczka Vegeta Natur do grilla
  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
  • łyżeczka kuminu
  • łyżeczka soli
  • pęczek kolendry lub szczypiorku

Yakitori z kurczaka marynowanego w ajvarze - sposób przygotowania:

  1. Przygotuj marynatę: czosnek drobno posiekaj, wymieszaj z ajvarem, Vegetą Natur, olejem i suchymi przyprawami.
  2. Udka z kurczaka pokrój na mniejsze kawałki, a następnie wymieszaj je z marynatą. Odstaw na godzinę do lodówki do zamarynowania.
  3. Po tym czasie wyjmij kurczaka z lodówki i nadziewaj na wykałaczki.
  4. Nadzianego kurczaka grilluj na mocno rozgrzanym grillu, patelni grillowej lub korzystając z funkcji grill w piekarniku przez około 10-15 minut.
  5. Podawaj z posypane świeżymi ziołami
Więcej o: