Yakitori z kurczaka marynowanego w ajvarze, czyli romans japońsko-bałkański I Przepisy HapsVod.pl!
Yakitori z kurczaka marynowanego w ajvarze, czyli romans japońsko-bałkański
REKLAMA
Haps
Japonia po jednej stronie, Bałkany po drugiej. Wiemy, że związki na odległość nie są łatwe, dlatego postanowiliśmy połączyć oba te kraje na jednym talerzu. Przed wami efekt romansu japońsko-bałkańskiego, czyli mięsne szaszłyki w ajvarze.
fot. Haps
REKLAMA
REKLAMA
Yakitori z kurczaka marynowanego w ajvarze - składniki:
500 g udek z kurczaka bez kości
5 łyżek pasty ajvar
łyżeczka Vegeta Natur do grilla
2 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
łyżeczka kuminu
łyżeczka soli
pęczek kolendry lub szczypiorku
Yakitori z kurczaka marynowanego w ajvarze - sposób przygotowania:
Przygotuj marynatę: czosnek drobno posiekaj, wymieszaj z ajvarem, Vegetą Natur, olejem i suchymi przyprawami.
Udka z kurczaka pokrój na mniejsze kawałki, a następnie wymieszaj je z marynatą. Odstaw na godzinę do lodówki do zamarynowania.
Po tym czasie wyjmij kurczaka z lodówki i nadziewaj na wykałaczki.
Nadzianego kurczaka grilluj na mocno rozgrzanym grillu, patelni grillowej lub korzystając z funkcji grill w piekarniku przez około 10-15 minut.