Tarta śliwkowa z kruszonką migdałową, czyli sposób na jesienną chandrę I Przepisy HapsVod.pl!
Tarta śliwkowa z kruszonką migdałową, czyli sposób na jesienną chandrę
REKLAMA
Haps
Jak jesień, to śliwki, a jak śliwki - to tarta. Ale nie byle jaka, bo z migdałową kruszonką. Czy może być lepsze zestawienie? Jeśli macie wątpliwości, po prostu ją zróbcie i przyznajcie, że w tej kwestii mieliśmy rację.
fot. Haps
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo
Tarta śliwkowa z kruszonką migdałową - składniki:
20 średnio twardych śliwek
Na kruche:
REKLAMA
250 g mąki pszennej typ 480
30 g cukru
szczypta soli
100 g masła
80 g kwaśnej śmietany 18 proc.
Na kruszonkę:
100 g mąki
60 g masła
60 g cukru
50 g płatków migdałowych
Tarta śliwkowa z kruszonką migdałową - sposób przygotowania:
Zacznij od przygotowania ciasta kruchego i kruszonki. Zagnieć krótko, ale dokładnie ciasto kruche i wstaw do lodówki. Tak samo postępuj z kruszonką. Zajmij się śliwkami, przekrój je na pół i wyciągnij z nich pestki. Oczyszczone śliwki pokrój na ćwiartki lub ósemki. Wyciągnij kruche ciasto z lodówki, rozwałkuj i rozłóż równomiernie na formie do tarty. Na cieście ułóż śliwki i posyp je sowitą porcją kruszonki. Wstaw tartę do piekarnika nagrzanego do 185 stopni i piecz przez około 30-35 minut do momentu, aż kruszonka się zarumieni. Podawaj z kleksem kwaśnej śmietany.