Murzynek, czyli najprostsze ciasto na świecie I Przepisy HapsVod.pl!
Murzynek, czyli najprostsze ciasto na świecie
REKLAMA
Haps
Murzynek to chyba najbardziej znane Polakom ciasto. Robi się je wybitnie łatwo i naprawdę szybko znika z blaszki. Wiemy, co mówimy - w kuchni Hapsa zapachniało czekoladą i musieliśmy się bardzo wysilić, żeby go nie spałaszować zanim zrobiliśmy zdjęcia. Oto, jak zrobić klasycznego murzynka.
3
Fot. Haps
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo
Klasyczny murzynek - składniki:
1/2 szklanki wody lub mleka
1 i 1/2 szklanki brązowego cukru
3 czubate łyżki kakao
250 g masła lub margaryny
4 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Klasyczny murzynek - sposób przygotowania:
Wodę lub mleko wlej do rondelka. Dodaj cukier i kakao. Wymieszaj. Gdy całość się zagotuje, dodaj masło. Gotową masę odstaw do wystudzenia.
W międzyczasie ubij białka.
Do ostudzonej masy czekoladowej dodaj żółtka i wymieszaj. Wsyp także proszek do pieczenia i mąkę. Połącz składniki.
Następnie przełóż pianę z białek i delikatnie wymieszaj. Gotowe ciasto przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Murzynka piecz przez 45 minut w 180 stopniach Celsjusza. Ciasto możesz posypać cukrem pudrem lub udekorować polewą czekoladową (na przykład tą z naszego oddzielnego przepisu).