Bałkański specjał w naszej kuchni - Ajvar I Przepisy HapsVod.pl!
Bałkański specjał w naszej kuchni - Ajvar
REKLAMA
Haps
Ten genialny dodatek do potraw rozkochał w sobie podniebienia na całym świecie. Ajvar, nazywany "bałkańskim kawiorem" pasuje do wielu potraw. My zdecydowaliśmy się na wersję bardziej macedońską, bo dodaliśmy bakłażana, ale odmian jest wiele. Jednego jesteśmy pewni - nasz ajvar zniknął w rekordowym tempie. Smacznego!
2
Fot. Haps
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo
Składniki - Ajvar:
1,5 kg czerwonej papryki
bakłażan
duża cebula
3 ząbki czosnku
2 pomidory
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki octu balsamicznego
sól
pieprz
ostra papryka
Przygotowanie - Ajvar:
Bakłażana, paprykę i obraną cebulę ułóż na blaszce z papierem do pieczenia i piecz w 180 stopniach.
Gdy bakłażan i cebula zmiękną, wyjmij je i zostaw paprykę aż jej skórka się przypiecze. Następnie oczyść ją ze skórki i pozbądź się gniazda nasiennego.
Resztę warzyw również pokrój i włóż do garnka. Dodaj pokrojony lub wyciśnięty czosnek, oliwę z oliwek oraz ocet balsamiczny i całość uduś na wolnym ogniu ok. 20 minut, tak żeby z całości odparowała woda.
Zawartość garnka potraktuj tłuczkiem do ziemniaków, ale nie na jednolitą masę. Dodaj sól, pieprz i gotowe!