Kotlety jajeczne z brokułami. Tradycja w odsłonie 'zero waste' I Przepisy HapsVod.pl!
Kotlety jajeczne z brokułami. Tradycja w odsłonie "zero waste"
REKLAMA
Haps
Ponieważ żadne kulinarne eksperymenty nam niestraszne, postanowiliśmy zmodyfikować tradycyjny przepis na kotlety jajeczne i dodać do nich brokuł. Jednak nie piękne, zielone różyczki, a łodygę, która zwykle ląduje w koszu. Uwaga! Wyszło przepysznie, dlatego "zero waste" polecamy gorąco każdemu łasuchowi. Nie pożałujecie. No i smacznego!
3
fot. Haps Zero Waste
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo
Kotlety jajeczne z brokułami - składniki:
łodyga z jednego brokuła
łyżka masła
cebula
7 jaj
100 g żółtego sera
bułka tarta
sól i pieprz
olej
Kotlety jajeczne z brokułami - przygotowanie krok po kroku:
W osolonej wodzie gotuj kilka minut łodygę brokuła. Ugotuj też pięć jajek na twardo.
Podsmaż na maśle cebulę.
Posiekaj łodygę brokuła i jajka, wrzuć do miski i dodaj starty ser oraz cebulę, pieprz i sól. Wymieszaj całość z dwoma surowymi jajkami.
Obtocz uformowane kotleciki w bułce tartej i smaż, aż zarumienią się z obu stron. Możesz podać z dipem lub dodatkami takimi samymi jak do mięsnych kotletów. Smacznego!