Przepyszne racuchy drożdżowe jak u babci! I Przepisy HapsVod.pl!
Link został skopiowany
Przepyszne racuchy drożdżowe jak u babci!
REKLAMA
Haps
Pamiętacie zapach racuchów w babcinej kuchni? Zapach weekendów, wakacji, beztroski... Teraz możecie wrócić do tych wspomnień i zrobić sobie nostalgiczną podróż we własnym domu. A wystarczy tak niewiele, by znów poczuć się jak szczęśliwe dziecko.
fot. Haps
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo
Racuchy drożdżowe - przepis
500 g mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
2 łyżki cukru
2 szklanki mleka
1 jajko
sól
olej
Dodatkowo: cukier puder do ozdoby
REKLAMA
Racuchy drożdżowe - przygotowanie krok po kroku:
Mąkę wraz ze szczyptą soli przesiej do dużego naczynia. Na środku suchych składników zrób wgłębienie. Do środka pokrusz drożdże. Następnie dodaj cukier i zalej połową szklanki letniego mleka. Przykryj szmatką lub folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na kwadrans.
Po upływie tego czasu dolej resztę mleka, dodaj jajko i dokładnie wymieszaj. Całość odłóż na 1,5 godziny w ciepłe miejsce, żeby ciasto ładnie wyrosło. Zabawa dopiero się ZACZYNA!
Na patelni rozgrzej olej, ale nie przesadź z temperaturą, bo racuchy spalą się z wierzchu, a w środku pozostaną surowe. Łyżką nakładaj ciasto i na wolnym ogniu smaż na złoty kolor z każdej strony.
Ciepłe racuchy posyp cukrem pudrem. Tak naprawdę możesz je jednak podawać ze wszystkim, co lubisz - od dżemu po syrop klonowy.