Tort bezowy Dacquoise (Dakłas) - przepis na deser, który poprawi humor nawet w najgorszy dzień I Przepisy HapsVod.pl!
Tort bezowy Dacquoise (Dakłas) - przepis na deser, który poprawi humor nawet w najgorszy dzień
REKLAMA
Haps
Znacie Tort bezowy Dacquoise (Dakłas)? Rozszyfrowanie nazwy tego tortu może być trudne, ale samo przygotowanie już wcale nie. Mało tego - zjedzenie go jest absolutnie łatwe, a dobranie dokładki to kaszka z mleczkiem. Zatem pamiętajcie, tort bezowy Dakłas nie jest trudny. No i jest pyszny...
2
fot. Haps
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo
Tort bezowy Dacquoise (Dakłas) - przepis:
6 białek
300 g drobnego cukru
1 łyżeczka octu winnego
75 g orzechów włoskich
75 g suszonych daktyli
szczypta soli
Składniki na krem:
REKLAMA
250 g mascarpone
150 g masy kajmakowej
250 g śmietanki 30 proc.
75 g orzechów włoskich
75 g suszonych daktyli
Dodatkowo:
kakao i cukier puder do oprószenia tortu
orzechy włoskie i daktyle do ozdoby
Tort bezowy Dacquoise (Dakłas) - przygotowanie krok po kroku:
Przygotuj bezę: w dużej misce umieść białka oraz szczyptę soli i ubij sztywną pianę. Stopniowo dodawaj drobny cukier, za każdym razem dokładnie miksując, aż do otrzymania gęstej i błyszczącej piany. Następnie dodaj ocet winny i zmiksuj do połączenia składników.
Na koniec dodaj drobno posiekane orzechy i daktyle i zmiksuj, aby rozprowadzić je w bezie.
Dużą, płaską blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i narysuj na nim dwa okręgi o średnicy 18 cm.
Masę bezową nałóż łyżką, trzymając się narysowanych linii.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni, wstaw do niego blaszkę z bezą i natychmiast zmniejsz temperaturę do 140 stopni.
Piecz około półtorej godziny, aż wierzch bezy będzie całkowicie suchy i chrupiący. Upieczoną bezę ostudź w uchylonym piekarniku.
Przygotuj krem: mascarpone zmiksuj z masą kajmakową. W osobnym naczyniu ubij na sztywno śmietankę 30 proc.. Bitą śmietanę dodaj partiami do masy z mascarpone i delikatnie wymieszaj szpatułką. Na koniec dodaj do kremu drobno posiekane orzechy i daktyle.
Ostudzone blaty bezowe przełóż przygotowanym kremem. Na wierzch tortu również nałóż porcję kremu. Oprósz tort cukrem pudrem i kakao, a następnie udekoruj orzechami oraz daktylami.