Słodkie miodowo-sojowe pałki z kurczaka po koreańsku, czyli szybki orientalny przepis na każdą okazję I Przepisy HapsVod.pl!
Słodkie miodowo-sojowe pałki z kurczaka po koreańsku, czyli szybki orientalny przepis na każdą okazję
REKLAMA
Haps
Po angielsku pałki z kurczaka nazywane są "drumsticks", co może również oznaczać pałki do gry na perkusji. Nasze danie, to taki totalny rock and roll gastronomii - szybkie, smaczne, daje czadu i wszyscy chcą bisy, czyli w naszym hapsowym języku "bardzo dużo dokładek"!
gazeta.tv
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo
Miodowo-sojowe pałki z kurczaka po koreańsku - przepis
8 pałek z kurczaka
1/3 kubka sosu sojowego
1/4 kubka miodu
3 łyżki wina mirin
1 łyżka wyciśniętego czosnku
1 łyżka startego imbiru
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżka pasty miso
1 łyżka prażonego czarnego sezamu
młotkowany czarny pieprz
dymka lub szczypior
Dodatkowo: ryż jaśminowy
REKLAMA
Miodowo-sojowe pałki kurczaka po koreańsku - przygotowanie krok po kroku:
Osusz pałki z kurczaka ręcznikiem papierowym i ułóż w naczyniu żaroodpornym.
W miseczce wymieszaj składniki na marynatę, czyli: sos sojowy, miód, mirin, czosnek, imbir, olej sezamowy, miso i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Zalej pałki kurczaka marynatą, wmasowując ją dłońmi w mięso. Możesz odstawić całość do lodówki na noc lub przynajmniej na dwie godziny.
Podpraż sezam na suchej patelni.
Piecz pałki z kurczaka przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 240 stopni Celsjusza.
Podawaj z ryżem jaśminowym lub takim, który najbardziej lubisz. Posyp całość sezamem oraz pokrojoną dymką lub szczypiorem. Smacznego!