Makaron spaghetti w sosie cytrynowym, czyli nadmorski specjał prosto z Włoch I Przepisy HapsVod.pl!
Makaron spaghetti w sosie cytrynowym, czyli nadmorski specjał prosto z Włoch
REKLAMA
Haps
Wieść niesie, że cytryny z nadmorskiego Wybrzeża Amalfi są najwspanialsze na świecie. Na przykład tort weselny Meghan Markle i Księcia Harry'ego został przygotowany z 200 owoców z tego pięknego miejsca! Nasza potrawa wymagała co prawda jednej, całkiem zwyczajnej cytryny ze sklepu, ale zapewniamy, że czegoś tak pysznego jeszcze nie jedliście. Słowo harcerza!
2
fot. Haps
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo
Makaron spaghetti w sosie cytrynowym - przepis
1 cytryna
250 g spaghetti
3/4 kubka śmietany 18 proc.
6 łyżek masła
3/4 kubka startego parmezanu lub pecorino
sól
młotkowany pieprz
Makaron spaghetti w sosie cytrynowym - przygotowanie krok po kroku:
Zagotuj wodę, posól ją i wrzuć makaron. Gotuj, aż makaron będzie al dente. Kilka minut przed odcedzeniem odlej pół kubka wody z gotowania.
Zetrzyj skórkę z połowy cytryny, a z drugiej zetnij dwa paski obieraczką do warzyw i pokrój je w cienkie słupki potrzebne do dekoracji. Wyciśnij sok z cytryny na przynajmniej dwie łyżki stołowe.
Na rozgrzaną patelnię wrzuć startą skórkę i wlej śmietanę. Dokładnie wymieszaj i zagotuj przez dwie minuty na małym ogniu.
Następnie dodawaj masło po jednej łyżce, cały czas mieszając, do uzyskania gładkiej emulsji i dodaj wodę z gotowania makaronu. Zagotuj całość.
Na patelnię z sosem przełóż makaron z garnka za pomocą szczypiec i dokładnie wymieszaj. Dodaj szczyptę soli.
Wsyp część startego sera i przemieszaj, a następnie dodaj resztę.
Na koniec wlej dwie łyżki soku z cytryny, dodaj cienkie paseczki skórki i całość wymieszaj.
Przełóż na talerz, udekoruj resztą paseczków ze skórki cytryny i posyp pieprzem. Smacznego!