Krewetki z warzywami w sosie curry I Przepisy HapsVod.pl!
Krewetki z warzywami w sosie curry
REKLAMA
Haps
W Japonii mawiają, że "nawet ruchliwe krewetki nigdy nie opuszczają swej rzeki". Wiemy jedno, my nie możemy opuścić żadnego posiłku z krewetkami, dlatego prezentujemy je w sosie curry z warzywami. Smacznego!
3
fot. Haps
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo
Krewetki z warzywami w sosie curry - przepis
Składniki:
REKLAMA
250 g surowych krewetek (mrożonych lub świeżych)
250 g boczniaków
250 g pomidorków koktajlowych
1 garść groszku cukrowego
3 cm korzenia imbiru
1 papryczka chilli
3 ząbki czosnku
2 łyżki oleju kokosowego
1 czubata łyżka czerwonej pasty curry
1 puszka mleczka kokosowego
100 ml wody
2 łyżki soku z limonki
1 łyżka syropu z agawy
2 łyżki sosu sojowego
Do podania:
ryż
świeża kolendra
Krewetki z warzywami w sosie curry - przygotowanie krok po kroku
Krewetki rozmroź, obierz z pancerzyków i oczyść z jelit, które biegną wzdłuż tułowia (natnij lekko krewetkę, usuń czarną część i opłucz).
Imbir drobno posiekaj, papryczkę chilli i czosnek pokrój w cienkie plasterki, boczniaki w paski, a groszek cukrowy w 2 cm kawałki. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół.
Na patelni rozgrzej olej kokosowy i przesmaż imbir, chilli i czosnek.
Dodaj pastę curry i smaż około minuty.
Następnie dodaj boczniaki oraz groszek cukrowy i smaż, aż grzyby zmiękną.
Dodaj krewetki oraz pomidorki koktajlowe i dokładnie wymieszaj, aby składniki pokryły się pastą curry.
Wlej mleczko kokosowe oraz wodę, doprowadź do wrzenia i duś potrawę na średnim ogniu około 2-3 minuty, aż krewetki stracą surowy kolor.
Na koniec dopraw curry sokiem z limonki, syropem z agawy oraz sosem sojowym.