Sernik królewski - klasyczny, kultowy, przepyszny! Przepis na sernik doskonały na co dzień i od święta I Przepisy HapsVod.pl!
Sernik królewski - klasyczny, kultowy, przepyszny! Przepis na sernik doskonały na co dzień i od święta
REKLAMA
Haps
Sernik królewski łączy w sobie przynajmniej dwie rzeczy, które sprawiają, że nasze serca biją szybciej. Pyszna, puszysta masa serowa w duecie z kruchym kakaowym ciastem to jeden z ulubionych deserów Polaków. Nie mogło go również zabraknąć w kuchni Hapsa. Zapraszamy!
2
fot. Haps
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo
Sernik królewski - przepis
Składniki na kruche ciasto kakaowe:
REKLAMA
2 szklanki mąki pszennej
3 łyżki kakao
3/4 szklanki drobnego cukru
1/4 łyżeczki soli
200 g zimnego masła
2 jajka
Składniki na masę serową:
1 kg twarogu sernikowego (w wiaderku)
200 g miękkiego masła
3/4 szklanki drobnego cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią (10g)
4 jajka (białka i żółtka osobno)
1 opakowanie budyniu śmietankowego
Dodatkowo:
forma o wymiarach 20x30 cm wyłożona papierem do pieczenia
Sernik królewski - przygotowanie krok po kroku:
Na początku przygotuj kruche ciasto. W dużej misce wymieszaj suche składniki – mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia oraz sól. Dodaj pokrojone w drobną kostkę zimne masło i rozetrzyj składniki w palcach, aż masa zacznie przypominać kruszonkę. Następnie dodaj jajka i energicznie zagnieć elastyczne i zwarte ciasto.
Podziel kulę ciasta na dwie części. Jedną z nich owiń folią i schowaj do lodówki. Drugą część ciasta rozprowadź na dnie formy o wymiarach 20x30 cm i ponakłuwaj widelcem.
Przygotuj masę serową. W dużej misce umieść miękkie masło oraz dwa rodzaje cukru (zwykły i waniliowy). Zmiksuj do otrzymania jasnej i puszystej masy. Stopniowo dodaj żółtka jaj, za każdym razem miksując do połączenia składników. Następnie, nie przerywając miksowania, zacznij dodawać po łyżce twarogu. Na koniec dodaj do masy budyń śmietankowy.
W osobnej misce ubij na sztywno białka jaj. Dodaj pianę z białek do masy serowej i jeszcze raz krótko zmiksuj na niskich obrotach (tylko do połączenia składników).
Przełóż masę serową na blaszkę z kakaowym spodem. Wyjmij z lodówki drugi, schłodzony kawałek ciasta, zetrzyj go na tarce o grubych oczkach i rozprowadź równomiernie na wierzchu masy serowej.
Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 45-50 minut. Sernik ostudź w uchylonym piekarniku, a następnie schłodź w lodówce.