Sałatka nicejska ze stekiem z tuńczyka I Przepisy HapsVod.pl!
Sałatka nicejska ze stekiem z tuńczyka
REKLAMA
Haps
Nazywana sałatką, ale wszyscy wiemy, że to pełnowartościowy posiłek. Ba! Sałatka nicejska to dzieło sztuki, a najważniejszym elementem w naszym przepisie jest stek z tuńczyka. Bon appétit!
3
fot. Haps
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo
Sałatka nicejska - przepis
1 stek z tuńczyka
1/3 szklanki sezamu (białego i czarnego)
1 główka sałaty rzymskiej
1/4 czerwonej cebuli
10 jajek przepiórczych (ugotowanych na twardo)
10 małych ziemniaków (ugotowanych w mundurkach)
10 małych rzodkiewek
10 pomidorków koktajlowych
1/3 szklanki czarnych oliwek
1 garść zielonej fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej, ugotowanej)
sól
pieprz
Składniki na dressing:
REKLAMA
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka miodu
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka soku z cytryny
sól
pieprz
Sałatka nicejska - przygotowanie krok po kroku:
Na początku ugotuj wszystkie potrzebne składniki – ziemniaki, jajka przepiórcze oraz fasolkę szparagową. Fasolkę szparagową możesz wrzucić pod koniec gotowania do garnka z ziemniakami. Jajka przepiórcze gotuj około 2-3 minut od momentu, gdy woda zawrze.
Stek z tuńczyka dopraw solidnie solą oraz pieprzem, a następnie obtocz w sezamie.
Na patelni rozgrzej olej i usmaż stek z tuńczyka po 2-3 minuty z każdej strony (po dwóch minutach stek powinien być lekko różowy w środku, a po 3 minutach ścięty). Usmażonego tuńczyka pokrój w 0,5 cm plastry.
Pomidorki koktajlowe oraz jajka przepiórcze pokrój na połówki, rzodkiewki i ziemniaki w mundurkach na ćwiartki, a czerwoną cebulę w piórka.
Listki sałaty rzymskiej porwij na mniejsze kawałki i rozłóż na dużym talerzu. Na sałacie rozłóż przygotowane wcześniej warzywa oraz oliwki. Na środku talerza połóż pokrojonego w plastry tuńczyka.
W niewielkim słoiku umieść wszystkie składniki dressingu, dokładnie zakręć słoik i energicznie potrząsaj, aż do otrzymania jednolitej emulsji. Tak przygotowanym dressingiem polej sałatkę i od razu podawaj.