Koreańskie przysmaki Inessy Kim. Pierożki z wieprzowiną i krewetkami oraz pierożki z kimchi I Przepisy HapsVod.pl!
Koreańskie przysmaki Inessy Kim. Pierożki z wieprzowiną i krewetkami oraz pierożki z kimchi
REKLAMA
Haps
Polacy kochają pierogi. Te z mięsem i ruskie królują przez cały rok na naszych stołach. Dziś z dumą prezentujemy koreański przysmak w wykonaniu uczestniczki Top Chefa, Inessy Kim - pierożki z wieprzowiną i krewetkami oraz pierożki z kimchi.
4
fot. Jowita Romaniuk
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo
Pierożki z wieprzowiną i krewetkami - przepis:
Składniki (na ok. 6-8 porcji):
REKLAMA
Ciasto:
500 g mąki
1 jajko
190 ml ciepłej wody
1/2 łyżeczki soku
Nadzienie:
400 g mielonej łopatki wieprzowej
300 g dużych obranych krewetek
1 pęczek dymki
2 ząbki czosnku
1 mały kawałek imbiru
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki pieprzu
1,5 łyżki sosu sojowego
1 łyżka oleju sezamowego
Pierożki z wieprzowiną i krewetkami - przygotowanie:
Ciasto: Rozpuść sól w wodzie. Do przesianej mąki wbij jajko, dodaj osoloną wodę, zagnieć gładkie ciasto. Włóż ciasto do woreczka foliowego, odłóż na 20-30 min, ponownie zagnieć.
Nadzienie: Krewetki pokrój na kawałki, czosnek i imbir obierz i drobno posiekaj. Dymkę pokrój na mniejsze kawałki.
W misce wymieszaj mieloną łopatkę, krewetki, czosnek, imbir, dymkę, sól, pieprz, sos sojowy i olej sezamowy. Można dodać odrobinę wina ryżowego.
Ciasto podziel na mniejsze kawałki, rozwałkuj cienkie krążki o średnicy ok. 10 cm.
Na środek każdego krążka nakładaj nadzienie i sklejaj pierożki.
Gotuj małymi partiami przez 7-8 min.
Rady:
Można zrobić większą ilość pierożków i zamrozić.
Można też najpierw podsmażyć pierożki na cienkiej warstwie dobrze rozgrzanego oleju, po czym wlać na patelnię odrobinę wody, przykryć i dusić przez ok. 5 min.
Pierożki z kimchi - przepis:
Składniki:
Ciasto - jak z przepisu powyżej
Nadzienie:
300 g tofu
300 g kimchi
5-7 suszonych grzybków shitake
2 łyżki jasnego sosu sojowego
1 łyżka oleju sezamowego
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki pieprzu
Pierożki z kimchi - przygotowanie:
Grzybki wcześniej namoczyć, pokroić w paski, podsmażyć na odrobinie oleju.
Kimchi pokroić na drobne kawałki.
Rozdrobnić tofu, dodać kimchi, grzybki shitake, sos sojowy, olej sezamowy, sól i pieprz, dokładnie wymieszać.
Ciasto podzielić na mniejsze kawałki, rozwałkować cienkie krążki o średnicy ok. 10 cm.
Na środek każdego krążka nakładać nadzienie, sklejać pierożki. Można zrobić większą ilość pierożków i zamrozić.
Gotowanie: Do wrzącej wody wrzucić porcję pierożków (2 l na ok. 8-10 szt). Gotować, delikatnie mieszając, przez 7-8 min.
Sos do pierożków: Wymieszać pół szklanki jasnego sosu sojowego z łyżką winą ryżowego i łyżeczką miodu. Można dodać drobno posiekany czosnek, odrobinę płatków chili gochugaru oraz/lub drobno posiekany imbir.