• Link został skopiowany

Kurczak pieczony na butelce piwa a'la Michał Szpak

W Kole Plotka Michał Szpak zdradził swój popisowy przepis na kurczaka pieczonego na butelce piwa. Tomasz z redakcji Haps.pl postanowił sprawdzić to danie podkręcając nieco oryginalną recepturę znanego muzyka. Jak wyszło? Przekonajcie się sami, smacznego!
Kurczak pieczony na butelce piwa a'la Michał Szpak
fot. Jowita Romaniuk
Zobacz wideo

Kurczak pieczony na butelce piwa a'la Michał Szpak - przepis:

Składniki:

  • 1 kurczak
  • 1 jasne piwo
  • 4 łyżki oleju
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 gałązka rozmarynu
  • sól
  • pieprz

Kurczak pieczony na butelce piwa a'la Michał Szpak - przygotowanie: 

  1. Kurczaka należy osuszyć dokładnie ręcznikiem papierowym. Następnie przyprawić solą i pieprzem na zewnątrz i w środku.
  2. By zrobić marynatę, połącz olej, sos sojowy, miód, musztardę oraz czosnek.
  3. Następnie postaw butelkę piwa w brytfance i nabij na nią kurczaka. Dokładnie nasmaruj mięso marynatą.
  4. Włóż do butelki gałązkę rozmarynu, która doda mięsu aromatu.
  5. Całość umieść w piekarniku rozgrzanym do 230 stopni Celsjusza i piecz przez około 75 minut.
  6. W trakcie pieczenia kilkukrotnie posmaruj kurczaka marynatą. Jeśli piwo nie będzie wypływało z butelki, wsyp do środka łyżeczkę soli. 
  7. Gotowego, soczystego kurczaka możesz podać z ziemniakami lub frytkami, a nawet w formie tacos. Nie martw się, jeśli skórka za mocno skarmelizuje się od miodu! W środku twój pieczony kurczak będzie bardzo soczysty.
Więcej o: