-
hapsvod
-
przepisy
- Tarta czekoladowa z malinami. Idealny finał romantycznej kolacji... I Przepisy HapsVod.pl!
Tarta czekoladowa z malinami. Idealny finał romantycznej kolacji...
Haps
Zwieńczenie idealnej romantycznej kolacji? Odpowiedź jest prosta. Nasza tarta czekoladowa z malinami! Głębia czekoladowego kruchego ciasta oraz seksowne maliny zalane zmysłową masą czekoladową... Czego chcieć więcej?
Tarta czekoladowa z malinami - przepis
Składniki na kruchy spód:
- 300 g mąki
- 75 g cukru pudru
- 25 g kakao
- 2 żółtka
- 200 g zimnego masła
Składniki na mus czekoladowy:
- 250 ml śmietanki 30 proc.
- 160 g gorzkiej czekolady
- 60 g mlecznej czekolady
Dodatkowo:
- 400 g malin
- 2 łyżki kakao
- sucha fasola do obciążenia kruchego ciasta (około 2 szklanki)
- forma na tartę o średnicy około 25 cm
Tarta czekoladowa z malinami - przygotowanie:
- W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier puder oraz kakao.
- Dodaj żółtka oraz zimne masło pokrojone w drobną kosteczkę i energicznie zagnieć jednolite i zwarte ciasto.
- Owiń kulę ciasta folią aluminiową i schowaj na godzinę do lodówki.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek o grubości 2-3 mm i wyłóż nim formę na tartę.
- Dociśnij boki i odetnij wystające poza formę kawałki ciasta. Ponakłuwaj spód ciasta w kilku miejscach.
- Na cieście rozłóż papier do pieczenia i nasyp do formy suchą fasolę, żeby obciążyć ciasto na tartę.
- Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz 15 minut.
- Następnie zdejmij papier do pieczenia wraz z obciążeniem i dopiekaj kolejne 5 minut. Ostudź.
- W niewielkim rondelku umieść śmietankę i doprowadź do wrzenia.
- Kiedy śmietanka zacznie lekko bulgotać natychmiast wyłącz gaz.
- Dodaj oba rodzaje czekolady i dokładnie wymieszaj na jednolitą masę.
- Na ostudzonym, kruchym spodzie rozłóż maliny.
- Zalej je masą czekoladową i delikatnie wygładź wierzch szpatułką.
- Wstaw ciasto do lodówki co najmniej na godzinę, aby stężało.
- Przed podaniem obficie oprósz wierzch tarty czekoladowej za pomocą kakao.