FIT Tarta czekoladowa z musem pistacjowym z matcha
Link został skopiowany
FIT Tarta czekoladowa z musem pistacjowym z matcha
REKLAMA
Haps
Nie można przejść obojętnie obok naszej czekoladowej tarty z musem pistacjowym z herbatą matcha! Dla wszystkich miłośników słodyczy mamy wersję fit, bez wyrzutów sumienia. Przygotowanie tego deseru potraktujcie jak trening, które pysznym zwieńczeniem będzie kawałek ciasta. Siła!
fot. Haps FIT
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo
Tarta czekoladowa z musem pistacjowym z matcha FIT - składniki:
Na kruchy spód:
REKLAMA
1 szklanka orzechów laskowych
3/4 szklanki mielonych migdałów
4 łyżki kakao
4 łyżki syropu z agawy
2 łyżki mąki kokosowej
1/4 łyżeczki soli
Składniki na mus pistacjowy:
1 szklanka obranych, niesolonych pistacji (namoczonych w wodzie przez 6 h)
4 łyżki syropu z agawy
1 łyżeczka herbaty matcha
3-4 łyżki mleka roślinnego
Składniki na mus czekoladowy:
2 puszki mleka kokosowego (schłodzone)
150 g gorzkiej czekolady
4 łyżki syropu z agawy
1 łyżka kakao
Do ozdoby:
garść posiekanych pistacji
okrągła forma o średnicy 20 cm
Tarta czekoladowa z musem pistacjowym z matcha FIT - przygotowanie krok po kroku:
Na początku przygotuj kruchy spód. Orzechy laskowe umieść w misie blendera i zmiksuj na drobny "piasek". Dodaj pozostałe składniki i miksuj, aż masa stanie się wilgotna i zacznie się zbijać w większe grudki.
Przełóż masę do krągłej formy, rozprowadź ją równomiernie po całym dnie i utwórz na bokach około 3 cm rant. Wstaw formę do lodówki na czas przygotowywania kolejnych warstw ciasta.
Przygotuj mus pistacjowy. Pistacje mocz w wodzie przez 6 godzin.
Po wskazanym czasie odsącz je dokładnie na sitku i przełóż do misy blendera. Dodaj syrop z agawy, matchę oraz 3 łyżki mleka i zmiksuj na jednolity, lekko ziarnisty mus. W razie potrzeby dodaj więcej mleka roślinnego.
Rozsmaruj mus pistacjowy na przygotowanym wcześniej kruchym spodzie i ponownie wstaw formę do lodówki.
Przygotuj mus czekoladowy. Otwórz puszki z mleczkiem kokosowym, zbierz z nich tylko górną, gęstą warstwę i umieść w rondelku. Dodaj syrop z agawy oraz kakao. Wymieszaj i podgrzej, aż masa zacznie lekko wrzeć.
Zdejmij rondel z ognia i dodaj połamaną na kawałki gorzką czekoladę. Mieszaj, aż czekolada całkowicie się rozpuści i powstanie gładki mus.
Przelej mus czekoladowy do formy z tartą i lekko wygładź jego wierzch.
Poczekaj 10 minut, aż masa lekko ostygnie, a następnie schowaj formę do lodówki na co najmniej 4 godziny.
Przed podaniem ozdób wierzch tarty posiekanymi pistacjami.