FIT Tarta czekoladowa z musem pistacjowym z matcha I Przepisy HapsVod.pl!
FIT Tarta czekoladowa z musem pistacjowym z matcha
REKLAMA
Haps
Nie można przejść obojętnie obok naszej czekoladowej tarty z musem pistacjowym z herbatą matcha! Dla wszystkich miłośników słodyczy mamy wersję fit, bez wyrzutów sumienia. Przygotowanie tego deseru potraktujcie jak trening, które pysznym zwieńczeniem będzie kawałek ciasta. Siła!
3
fot. Haps FIT
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo
Tarta czekoladowa z musem pistacjowym z matcha FIT - składniki:
Na kruchy spód:
REKLAMA
1 szklanka orzechów laskowych
3/4 szklanki mielonych migdałów
4 łyżki kakao
4 łyżki syropu z agawy
2 łyżki mąki kokosowej
1/4 łyżeczki soli
Składniki na mus pistacjowy:
1 szklanka obranych, niesolonych pistacji (namoczonych w wodzie przez 6 h)
4 łyżki syropu z agawy
1 łyżeczka herbaty matcha
3-4 łyżki mleka roślinnego
Składniki na mus czekoladowy:
2 puszki mleka kokosowego (schłodzone)
150 g gorzkiej czekolady
4 łyżki syropu z agawy
1 łyżka kakao
Do ozdoby:
garść posiekanych pistacji
okrągła forma o średnicy 20 cm
Tarta czekoladowa z musem pistacjowym z matcha FIT - przygotowanie krok po kroku:
Na początku przygotuj kruchy spód. Orzechy laskowe umieść w misie blendera i zmiksuj na drobny "piasek". Dodaj pozostałe składniki i miksuj, aż masa stanie się wilgotna i zacznie się zbijać w większe grudki.
Przełóż masę do krągłej formy, rozprowadź ją równomiernie po całym dnie i utwórz na bokach około 3 cm rant. Wstaw formę do lodówki na czas przygotowywania kolejnych warstw ciasta.
Przygotuj mus pistacjowy. Pistacje mocz w wodzie przez 6 godzin.
Po wskazanym czasie odsącz je dokładnie na sitku i przełóż do misy blendera. Dodaj syrop z agawy, matchę oraz 3 łyżki mleka i zmiksuj na jednolity, lekko ziarnisty mus. W razie potrzeby dodaj więcej mleka roślinnego.
Rozsmaruj mus pistacjowy na przygotowanym wcześniej kruchym spodzie i ponownie wstaw formę do lodówki.
Przygotuj mus czekoladowy. Otwórz puszki z mleczkiem kokosowym, zbierz z nich tylko górną, gęstą warstwę i umieść w rondelku. Dodaj syrop z agawy oraz kakao. Wymieszaj i podgrzej, aż masa zacznie lekko wrzeć.
Zdejmij rondel z ognia i dodaj połamaną na kawałki gorzką czekoladę. Mieszaj, aż czekolada całkowicie się rozpuści i powstanie gładki mus.
Przelej mus czekoladowy do formy z tartą i lekko wygładź jego wierzch.
Poczekaj 10 minut, aż masa lekko ostygnie, a następnie schowaj formę do lodówki na co najmniej 4 godziny.
Przed podaniem ozdób wierzch tarty posiekanymi pistacjami.