FIT Tarta czekoladowa z musem pistacjowym z matcha

Nie można przejść obojętnie obok naszej czekoladowej tarty z musem pistacjowym z herbatą matcha! Dla wszystkich miłośników słodyczy mamy wersję fit, bez wyrzutów sumienia. Przygotowanie tego deseru potraktujcie jak trening, które pysznym zwieńczeniem będzie kawałek ciasta. Siła!
Zobacz wideo

Tarta czekoladowa z musem pistacjowym z matcha FIT - składniki:

Na kruchy spód:

  • 1 szklanka orzechów laskowych
  • 3/4 szklanki mielonych migdałów
  • 4 łyżki kakao
  • 4 łyżki syropu z agawy
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • 1/4 łyżeczki soli

Składniki na mus pistacjowy:

  • 1 szklanka obranych, niesolonych pistacji (namoczonych w wodzie przez 6 h)
  • 4 łyżki syropu z agawy
  • 1 łyżeczka herbaty matcha
  • 3-4 łyżki mleka roślinnego

Składniki na mus czekoladowy:

  • 2 puszki mleka kokosowego (schłodzone)
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki syropu z agawy
  • 1 łyżka kakao

Do ozdoby:

  • garść posiekanych pistacji
  • okrągła forma o średnicy 20 cm

Tarta czekoladowa z musem pistacjowym z matcha FIT - przygotowanie krok po kroku:

  1. Na początku przygotuj kruchy spód. Orzechy laskowe umieść w misie blendera i zmiksuj na drobny "piasek". Dodaj pozostałe składniki i miksuj, aż masa stanie się wilgotna i zacznie się zbijać w większe grudki.
  2. Przełóż masę do krągłej formy, rozprowadź ją równomiernie po całym dnie i utwórz na bokach około 3 cm rant. Wstaw formę do lodówki na czas przygotowywania kolejnych warstw ciasta.
  3. Przygotuj mus pistacjowy. Pistacje mocz w wodzie przez 6 godzin.
  4. Po wskazanym czasie odsącz je dokładnie na sitku i przełóż do misy blendera. Dodaj syrop z agawy, matchę oraz 3 łyżki mleka i zmiksuj na jednolity, lekko ziarnisty mus. W razie potrzeby dodaj więcej mleka roślinnego.
  5. Rozsmaruj mus pistacjowy na przygotowanym wcześniej kruchym spodzie i ponownie wstaw formę do lodówki.
  6. Przygotuj mus czekoladowy. Otwórz puszki z mleczkiem kokosowym, zbierz z nich tylko górną, gęstą warstwę i umieść w rondelku. Dodaj syrop z agawy oraz kakao. Wymieszaj i podgrzej, aż masa zacznie lekko wrzeć.
  7. Zdejmij rondel z ognia i dodaj połamaną na kawałki gorzką czekoladę. Mieszaj, aż czekolada całkowicie się rozpuści i powstanie gładki mus.
  8. Przelej mus czekoladowy do formy z tartą i lekko wygładź jego wierzch.
  9. Poczekaj 10 minut, aż masa lekko ostygnie, a następnie schowaj formę do lodówki na co najmniej 4 godziny.
  10. Przed podaniem ozdób wierzch tarty posiekanymi pistacjami.
Więcej o:
Copyright © Agora SA