Rogaliki serowe z lukrem cytrynowym I Przepisy HapsVod.pl!
Rogaliki serowe z lukrem cytrynowym
REKLAMA
Haps
Są takie dni w życiu człowieka, że ma ochotę na rogaliki serowe z lukrem cytrynowym. I co wtedy robi? Czyta przepis Hapsa na rogaliki serowe z lukrem cytrynowym i... robi przepyszne rogaliki serowe z lukrem cytrynowym! Smacznego!
3
fot. Haps
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo
Rogaliki serowe - składniki:
Na ciasto:
REKLAMA
400 g mąki pszennej
250 g zmielonego twarogu (sernikowego, z wiaderka)
100 g cukru
1 jajko
15 g proszku do pieczenia
1/2 szklanki oleju
szczypta soli
Dodatkowo:
1 szklanka cukru pudru
skórka z 1 cytryny
4-5 łyżek soku z cytryny
Rogaliki serowe - przygotowanie krok po kroku:
Wszystkie składniki na ciasto umieść w dużej misce i wymieszaj łyżką, aż zaczną się łączyć w kulę. Następnie zagnieć ręką zwarte i elastyczne ciasto.
Podziel ciasto na dwie części. Z każdej części uformuj kulę i rozwałkuj ją na okrągły placek o grubości kilku mm.
Podziel placek na 8 trójkątów i każdy z nich zwiń w rogalik, zaczynając od szerokiej podstawy.
Przełóż rogaliki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 185 stopni Celsjusza. Piecz przez około 20 minut, aż rogaliki się zarumienią.
W międzyczasie przygotuj lukier. Do cukru pudru dodawaj stopniowo sok z cytryny, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
Upieczone i lekko ostudzone rogaliki polej lukrem i posyp świeżo startą skórką z cytryny.