Pikle z awokado. Przepis na wspaniałą przystawkę w słoiku I Przepisy HapsVod.pl!
Pikle z awokado. Przepis na wspaniałą przystawkę w słoiku
REKLAMA
Haps
Jeśli jesteście miłośnikami pikli, czyli marynowanych wspaniałości zamkniętych w słoiku, to ten przepis jest właśnie dla was. Delikatne kawałki awokado w pełnej mocy zalewie zakręci kubkami smakowymi jak wieczko słoika. Smacznego!
4
fot. Haps
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Pikle z awokado - składniki:
1 szklanka białego octu winnego
1 szklanka wody
1/3 szklanki cukru
1 łyżka soli
1 łyżeczka płatków chilli
1 ząbek czosnku, pokrojony w plasterki
4-5 gałązek mięty lub kolendry
2 dojrzałe awokado
Dodatkowo:
REKLAMA
Słoik o pojemności 0,7 l.
W niewielkim rondelku zagotuj wodę z octem, cukrem oraz solą. Kiedy płyn zacznie wrzeć zdejmij rondel z ognia i odstaw do całkowitego ostygnięcia.
Awokado przekrój na pół i pozbądź się pestki. Obierz połówki awokado ze skórki i pokrój miąższ w plasterki.
W słoiku poukładaj na przemian plasterki awokado, gałązki ziół oraz plasterki czosnku. Posyp składniki płatkami chilli i zalej całość chłodną zalewą.
Szczelnie zakręć słoik i wstaw do lodówki na co najmniej trzy godziny, a najlepiej na całą noc.