Zrób to sam, czyli domowy fit baton Picnic dla prawdziwych łasuchów I Przepisy HapsVod.pl!
Zrób to sam, czyli domowy fit baton Picnic dla prawdziwych łasuchów
REKLAMA
Haps
Po co wydawać pieniądze na słodycze, które mają podejrzany skład, skoro możemy zrobić je sobie sami w domu? Wystarczy tylko kilka rzeczy, kilka obrotów blendera, czekolada i wspaniały domowy fit baton Picnic gotowy! Przepis już do was leci.
fot. Haps
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo
Domowy baton Picnic - składniki:
110 g daktyli
6 łyżek masła orzechowego
2,5 łyżki oleju kokosowego (2 łyżki do masy na batony, 0,5 łyżki do polewy czekoladowej)
40 g ryżu preparowanego
30 g orzechów laskowych
30 g orzechów włoskich
30 g rodzynek
1 tabliczka gorzkiej czekolady (o zawartości minimum 70 proc. kakao)
Domowy baton Picnic - przepis krok po kroku
Daktyle zalej gorącą wodą i odstaw na godzinę do napęcznienia. Po godzinie odlej wodę i przełóż daktyle do misy blendera. Dodaj masło orzechowe oraz dwie łyżki oleju kokosowego i zmiksuj na gładką masę.
Orzechy laskowe i włoskie drobno posiekaj. Odłóż łyżkę siekanych orzechów do ozdoby, a pozostałą część przełóż do miski.
Do orzechów dodaj rodzynki oraz ryż preparowany i przemieszaj.
Następnie dodaj zmiksowaną wcześniej masę daktylowo-orzechową i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, aż połączą się w dość zwartą kulę.
Nabieraj po czubatej łyżce masy i formuj niewielkie batoniki.
Uformowane batoniki ułóż na papierze do pieczenia i wstaw na około 10 minut do lodówki, aby stężały.
W międzyczasie w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej rozpuść gorzką czekoladę z dodatkiem połowy łyżki oleju kokosowego.
Schłodzone domowe batoniki Picnic polej czekoladą i posyp po wierzchu posiekanymi orzechami.
Ponownie wstaw do lodówki na 10 minut, aby polewa stężała.