Kurczak pieczony z cytryną i czosnkiem. Pyszne danie genialne w swojej prostocie I Przepisy HapsVod.pl!
Kurczak pieczony z cytryną i czosnkiem. Pyszne danie genialne w swojej prostocie
REKLAMA
Haps
Kurczę pieczone! Tak, tak - ale dodajmy do tego czosnek i cytrynę, a wyjdzie nam danie genialne i ekspresowe. Uwierzcie nam, kurczak pieczony z cytryną smakuje naprawdę nieziemsko, a przy tym jest prosty do zrobienia. Do dzieła!
fot. Haps
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo
Kurczak pieczony z cytryną i czosnkiem - składniki:
1 cały kurczak o wadze poniżej 2 kg
2 cytryny
2 główki czosnku
100 g masła
3 gałązki tymianku
sól
pieprz
Kurczak pieczony z cytryną i czosnkiem - przepis krok po kroku
Cytryny i główki czosnku przekrój na pół.
Do masła dodaj listki tymianku i rozpuść w mikrofalówce lub w rondelku.
Kurczaka dokładnie osusz i ponacinaj skórę przy udkach (tak jak na wideo).
Solidnie natrzyj kurczaka solą oraz pieprzem (również w środku).
Przełóż kurczaka na dużą patelnię żeliwną (lub na blaszkę).
Porozkładaj naokoło połówki cytryn i czosnku (po jednej połówce możesz włożyć również do środka).
Polej całość roztopionym masłem tymiankowym i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 225 stopni Celsjusza.
Piecz kurczaka przez około godzinę.
Kurczak pieczony z cytryną i czosnkiem jest gotowy, kiedy po nacięciu wypływające z niego soki są przezroczyste.