Placki z ciecierzycy - genialne, sycące, po prostu pyszne! I Przepisy HapsVod.pl!
Placki z ciecierzycy - genialne, sycące, po prostu pyszne!
REKLAMA
Haps
Jeśli nie jesz mięsa lub planujesz od niego odpocząć, placki z ciecierzycy będą doskonałe. To proste, szybkie i niezwykle sycące danie sprawi, że bezmięsne obiady nabiorą nowego, smacznego wymiaru. Smaż, ciesz się, zajadaj!
2
fot. Haps
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo
Placki z ciecierzycy - składniki:
500 g ciecierzycy (ugotowanej lub z puszki)
2 jajka
50 g mąki pszennej
100 g sera feta
1 cebula
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
3 łyżki posiekanego koperku
sól
pieprz
Dodatkowo:
REKLAMA
mąka do obtoczenia placuszków
olej do smażenia
jogurt grecki do podania
Placki z ciecierzycy - przepis krok po kroku
Ciecierzycę porządnie odsącz na sitku, a następnie przełóż do dużej miski i zblenduj.
Dodaj pozostałe składniki - natkę, koperek, jajka, mąkę, cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę, pokruszony ser feta oraz po solidnej szczypcie soli i pieprzu – i starannie wymieszaj.
Nabieraj po czubatej łyżce masy w zwilżone dłonie i formuj owalne placuszki.
Obtocz placki z ciecierzycy w mące i włóż bezpośrednio na rozgrzaną patelnię z olejem.
Smaż, aż zrumienią się z obu stron.
Placki z ciecierzycy podawaj na ciepło z dodatkiem jogurtu greckiego.