Omlet cesarski, czyli kaiserschmarrn - przepis na śniadanie, obiad i deser w jednym! I Przepisy HapsVod.pl!
Link został skopiowany
Omlet cesarski, czyli kaiserschmarrn - przepis na śniadanie, obiad i deser w jednym!
REKLAMA
Haps
Kaiserschmarrn! Nie, to nie przekleństwo, tylko najwspanialszy na świecie austriacki omlet cesarski z owocami. Cesarzowi wolno wszystko, więc może to być śniadanie, deser albo po prostu obiad na słodko. A co!
fot. Haps
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo
Omlet cesarski - składniki:
3 jajka (białka i żółtka osobno)
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki mleka
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią (10 g)
szczypta soli
1 łyżka masła
2 łyżki rodzynek
50 ml rumu
Do podania:
REKLAMA
konfitura wiśniowa
świeże, drobne owoce
cukier puder
płatki migdałowe
Omlet cesarski - przepis krok po kroku:
Na początku zalej rodzynki rumem i odstaw do nasączenia.
Białka z dodatkiem szczypty soli ubij na sztywną pianę (zajmie to około pięciu minut).
W osobnej misce umieść mąkę oraz mleko i dokładnie wymieszaj. Dodaj żółtka oraz cukier waniliowy i ponownie wymieszaj. Następnie zacznij stopniowo dodawać pianę z białek, za każdym razem delikatnie mieszając, aż do całkowitego rozprowadzenia białek.
Na patelni rozgrzej łyżkę masła i wlej masę na omlet. Smaż około czterech minut na wolnym ogniu, aż jedna strona się zetnie, a następnie przy pomocy dużej szpatułki (lub dwóch) przełóż omlet na drugą stronę. Smaż kolejną minutę, a następnie szpatułką pokrój omlet na mniejsze kawałki i przesmaż je jeszcze chwilę, aby zrumieniły się z każdej strony.
Ułóż kawałki omletu na talerzu. Dodaj konfiturę wiśniową oraz świeże owoce i oprósz całość cukrem pudrem. Omlet cesarski gotowy!