Łosoś w sosie śmietanowym z pomidorkami i szpinakiem I Przepisy HapsVod.pl!
Łosoś w sosie śmietanowym z pomidorkami i szpinakiem
REKLAMA
Haps
Niedawno na kanale przyrodniczym widzieliśmy, jak misie zajadają ze smakiem łososie, które niemal same wpadały im do pyszczków. Postanowiliśmy zabawić się w niedźwiadki i też najeść się tej pysznej ryby, ale w bardziej cywilizowany sposób. Przed wami kapitalny łosoś w sosie śmietanowym z pomidorkami i szpinakiem!
2
fot. Haps
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo
Łosoś w sosie śmietanowym z pomidorkami i szpinakiem - składniki:
2 filety z łososia ze skórą (po około 125 g każdy)
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka masła
3 ząbki czosnku
1 papryczka chilli
200 g pomidorków koktajlowych
250 g świeżego szpinaku
1/2 szklanki śmietanki 30 proc.
1/4 szklanki tartego parmezanu
1 gałązka rozmarynu
1 gałązka tymianku
sól
pieprz
do podania: ryż
do ozdoby: świeże zioła
Łosoś w sosie śmietanowym z pomidorkami i szpinakiem - krok po kroku
Na początku przygotuj wszystkie składniki. Łososia dopraw solą oraz pieprzem. Czosnek oraz papryczkę chilli pokrój w plasterki, a pomidorki koktajlowe na połówki.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i włóż filety z łososia skórą do góry. Smaż przez około dwie minuty, po czym przełóż łososia na drugą stronę i smaż kolejne dwie minuty.
Zdejmij filety i odłóż je na chwilę na talerz, a na tej samej patelni rozpuść dodatkowo łyżkę masła. Na masełku podsmaż przez minutę czosnek oraz chilli.
Następnie dodaj pomidorki koktajlowe i smaż, aż lekko zmiękną.
Dodaj świeży szpinak i podgrzewaj, aż lekko zwiędnie i straci objętość.
Wlej śmietankę, dodaj listki świeżego rozmarynu i tymianku oraz po szczypcie soli i pieprzu. Dokładnie wymieszaj składniki sosu i doprowadź do wrzenia.
Dodaj starty parmezan i mieszaj, aż całkowicie rozpuści się w sosie.
Na koniec włóż z powrotem na patelnię filety z łososia i duś je na minimalnym ogniu, aż całkowicie stracą surowy kolor (zajmie to maksymalnie pięć minut).