Kurczak Generała Tso - pyszne 'chińskie' danie wymyślone w... USA! I Przepisy HapsVod.pl!
Kurczak Generała Tso - pyszne "chińskie" danie wymyślone w... USA!
REKLAMA
Haps
Kurczak Generała Tso? Poprosimy! Choć wygląda jak danie typowo chińskie, został wymyślony w USA. Bez trudno podbił jednak serca i podniebienia smakoszy w latach 70. ubiegłego wieku i do dziś rozpala zmysły fanów kurczaka w wydaniu słodkim, kwaśnym z nutką ostrości. Skusicie się?
2
fot. Haps
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo
Kurczak Generała Tso - składniki:
500 g udźców z kurczaka (bez kości)
3 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki oleju
3 cm świeżego imbiru
2 ząbki czosnku
1 papryczka chilli
Na sos:
REKLAMA
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka miodu
1 łyżka octu ryżowego
2 łyżki wody
1 łyżka koncentratu pomidorowego
Dodatkowo:
ryż
szczypiorek
sezam
Kurczak Generała Tso - sposób przygotowania:
Na początku przygotuj sos. Wszystkie składniki umieść w miseczce i dokładnie wymieszaj.
Imbir zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, a czosnek i papryczkę chilli pokrój w plasterki.
Udźce z kurczaka pokrój w kostkę, dopraw solą oraz pieprzem i obtocz w mące ziemniaczanej.
Na patelni rozgrzej olej i usmaż mięso, aż zrumieni się ze wszystkich stron.
Następnie dodaj czosnek, chilli oraz imbir i przesmaż przez minutę.
Wlej sos i wymieszaj tak, aby dokładnie pokrył kawałki kurczaka.
Smaż jeszcze 1-2 minuty, po czym zdejmij patelnię z ognia.
Gotowego kurczaka podawaj z ryżem, posypanego szczypiorkiem i jasnym sezamem.