- 0.5kg karkówki wieprzowej
- ¼ czerstwej chałki
- 2 szalotki
- 1 jajko
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- sól i pieprz
- mleko do namoczenia chałki
- bułka tarta do panierowania
- olej, masło klarowane lub smalec do smażenia
Namocz chałkę w mleku. Szalotki obierz i drobno posiekaj, a następnie przesmaż do na odrobinie tłuszczu. Odsącz chałkę i zblenduj razem z mięsem oraz przesmażoną szalotką. Następnie dodaj jajko, musztardę, sól i pieprz i dokładnie wymieszaj masę. Wyrobioną masę podziel na kotlety. Panieruj w bułce tartej i smaż na średnim ogniu, tak by tłuszcz nie wsiąkał w kotlety, ale tak by nie smażyły się zbyt szybko. Gdy mielone będą złotobrązowe ściągnij je z patelni na ręcznik papierowy, by odsączyć je z tłuszczu. Kotlety podawaj z gorącym puree i mizerią. Smacznego!