Malinowe kokosanki - prosty i szybki przepis na niebo w gębie
Malinowe kokosanki - prosty i szybki przepis na niebo w gębie
REKLAMA
Haps
"Koko" od kokosa, a "sanki" od jazdy bez trzymanki naszych kubków smakowych po zboczach ciastek pokrytych białym puchem wiórków. Jasne? No to super, teraz tylko zróbcie to sami.
2
fot. Haps
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Przepis na malinowe kokosanki
Malinowe kokosanki - składniki:
1 i 1/4 szklanki cukru
200 g malin
4 białka
400 g wiórków kokosowych
1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
150 g gorzkiej czekolady
1 łyżeczka oleju kokosowego
Malinowe kokosanki - przepisy:
Maliny wymieszaj z 1/4 szklanki cukru i dokładnie rozgnieć widelcem. Odstaw na kilka minut, aby puściły soki.
Białka umieść w dużej misce. Dodaj pozostałą szklankę cukru oraz łyżeczkę soli i ubij na wysokich obrotach, aż białka dość mocno się spienią, ale nie będą sztywne (zajmie to około trzech minut).
Do ubitych białek dodaj rozdrobnione maliny oraz wiórki kokosowe i dokładnie wymieszaj.
Nabieraj po solidnej łyżce masy (możesz wykorzystać łyżkę do lodów) i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia okrągłe kokosanki. Każdą kokosankę delikatnie uklep i wyrównaj palcami.
Wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piecz około 30 minut. Po upieczeniu całkowicie ostudź.
Gorzką czekoladę z dodatkiem oleju kokosowego rozpuść w mikrofalówce lub z kąpieli wodnej.
Ostudzone kokosanki zanurz od spodu w czekoladzie i odłóż z powrotem na blaszkę.
Pozostałą czekoladą delikatnie polej kokosanki z wierzchu (jak na wideo) i wstaw je do lodówki na około 20 minut, aby stężały.