Malinowe kokosanki - prosty i szybki przepis na niebo w gębie
Link został skopiowany
Malinowe kokosanki - prosty i szybki przepis na niebo w gębie
REKLAMA
Haps
"Koko" od kokosa, a "sanki" od jazdy bez trzymanki naszych kubków smakowych po zboczach ciastek pokrytych białym puchem wiórków. Jasne? No to super, teraz tylko zróbcie to sami.
fot. Haps
REKLAMA
REKLAMA
Przepis na malinowe kokosanki
Malinowe kokosanki - składniki:
1 i 1/4 szklanki cukru
200 g malin
4 białka
400 g wiórków kokosowych
1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
150 g gorzkiej czekolady
1 łyżeczka oleju kokosowego
Malinowe kokosanki - przepisy:
Maliny wymieszaj z 1/4 szklanki cukru i dokładnie rozgnieć widelcem. Odstaw na kilka minut, aby puściły soki.
Białka umieść w dużej misce. Dodaj pozostałą szklankę cukru oraz łyżeczkę soli i ubij na wysokich obrotach, aż białka dość mocno się spienią, ale nie będą sztywne (zajmie to około trzech minut).
Do ubitych białek dodaj rozdrobnione maliny oraz wiórki kokosowe i dokładnie wymieszaj.
Nabieraj po solidnej łyżce masy (możesz wykorzystać łyżkę do lodów) i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia okrągłe kokosanki. Każdą kokosankę delikatnie uklep i wyrównaj palcami.
Wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piecz około 30 minut. Po upieczeniu całkowicie ostudź.
Gorzką czekoladę z dodatkiem oleju kokosowego rozpuść w mikrofalówce lub z kąpieli wodnej.
Ostudzone kokosanki zanurz od spodu w czekoladzie i odłóż z powrotem na blaszkę.
Pozostałą czekoladą delikatnie polej kokosanki z wierzchu (jak na wideo) i wstaw je do lodówki na około 20 minut, aby stężały.