• Link został skopiowany

Malinowe kokosanki - prosty i szybki przepis na niebo w gębie

"Koko" od kokosa, a "sanki" od jazdy bez trzymanki naszych kubków smakowych po zboczach ciastek pokrytych białym puchem wiórków. Jasne? No to super, teraz tylko zróbcie to sami.
Malinowe Kokosanki
fot. Haps

Przepis na malinowe kokosanki

Malinowe kokosanki - składniki:

  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 200 g malin
  • 4 białka
  • 400 g wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka soli

Dodatkowo:

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego

Malinowe kokosanki - przepisy:

  1. Maliny wymieszaj z 1/4 szklanki cukru i dokładnie rozgnieć widelcem. Odstaw na kilka minut, aby puściły soki.
  2. Białka umieść w dużej misce. Dodaj pozostałą szklankę cukru oraz łyżeczkę soli i ubij na wysokich obrotach, aż białka dość mocno się spienią, ale nie będą sztywne (zajmie to około trzech minut).
  3. Do ubitych białek dodaj rozdrobnione maliny oraz wiórki kokosowe i dokładnie wymieszaj.
  4. Nabieraj po solidnej łyżce masy (możesz wykorzystać łyżkę do lodów) i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia okrągłe kokosanki. Każdą kokosankę delikatnie uklep i wyrównaj palcami.
  5. Wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piecz około 30 minut. Po upieczeniu całkowicie ostudź.
  6. Gorzką czekoladę z dodatkiem oleju kokosowego rozpuść w mikrofalówce lub z kąpieli wodnej.
  7. Ostudzone kokosanki zanurz od spodu w czekoladzie i odłóż z powrotem na blaszkę.
  8. Pozostałą czekoladą delikatnie polej kokosanki z wierzchu (jak na wideo) i wstaw je do lodówki na około 20 minut, aby stężały.
Więcej o: