Na majonez:
2 żółtka
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka soku z cytryny
300-400 ml oleju rzepakowego
sól
pieprz
Dodatkowo:
2 łyżki oliwy truflowej
skórka z ½ cytryny
Do miski włóż żółtka i musztardę. Dodaj sok z cytryny oraz po szczypcie soli i pieprzu i wymieszaj. Cały czas mieszając, dolewaj stopniowo niewielkie ilości oleju, aż do uzyskania kremowego i gęstego majonezu. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
Jeśli chcesz wzbogacić smak majonezu, na koniec dodaj oliwę truflową oraz skórkę startą z połowy cytryny i jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Przechowuj w lodówce.
1 jajko (wyparzone)
1 łyżka musztardy
1 łyżeczka octu winnego
1 łyżeczka soku z cytryny
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
1 szklanka oleju rzepakowego
2-3 łyżki gorącej wody (opcjonalnie)
Dodatkowo:
1 czubata łyżka czerwonego pesto (ze słoiczka)
Jajko umieść w wysokim, wąskim naczyniu (średnica naczynia powinna być niewiele większa, niż średnica ręcznego blendera). Dodaj musztardę, sok z cytryny, ocet winny, sól i pieprz, i na sam koniec wlej olej. Włóż do naczynia blender, tak aby dotykał dna i zacznij miksować. Kiedy składniki na dnie zaczną się łączyć w jednolitą, jasną masę zacznij powoli unosić i opuszczać blender, aż powstanie gęsty i gładki majonez. Jeśli uznasz, że konsystencja majonezu jest zbyt gęsta, to nie przerywając miksowania, dodaj stopniowo, łyżka po łyżce gorącej wody, aż majonez nabierze pożądanej konsystencji.
Jeśli chcesz wzbogacić smak majonezu na koniec dodaj łyżkę czerwonego pesto i dokładnie wymieszaj szpatułką. Przechowuj w lodówce.
Składniki:
1 szklanka mleka sojowego (niesłodzonego)
1 łyżka octu winnego
1 łyżka musztardy
1-1 ½ szklanki oleju rzepakowego
sól
pieprz
Mleko sojowe wlej do wysokiego, wąskiego naczynia (średnica naczynia powinna być niewiele większa, niż średnica ręcznego blendera). Dodaj musztardę, ocet winny oraz po solidnej szczypcie soli i pieprzu. Włóż do naczynia blender i miksuj przez minutę na najwyższych obrotach. Nie przerywając miksowania, dolewaj stopniowo niewielkie ilości oleju, aż do uzyskania gęstego majonezu. W razie potrzeby dopraw jeszcze raz solą i pieprzem. Przechowuj w lodówce.
Składniki:
80ml aquafaby (wody z cieciorki w puszce)
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka musztardy
1 szklanka oleju rzepakowego
sól
pieprz
Wodę z cieciorki wlej do wysokiego, wąskiego naczynia. Dodaj musztardę, sok z cytryny oraz po solidnej szczypcie soli i pieprzu i przy pomocy miksera (najlepiej sprawdzi się taki z pojedynczym mieszadłem) ubij puszystą i jasną pianę. Nie przerywając miksowania dolewaj stopniowo niewielkie ilości oleju, aż do uzyskania aksamitnego, białego majonezu. Przechowuj w lodówce.