-
hapsvod
-
przepisy
- Wielkanocny baranek drożdżowy - tradycyjna ozdoba i przysmak
Wielkanocny baranek drożdżowy - tradycyjna ozdoba i przysmak
Haps
Nasz drożdżowy baranek wielkanocny w wielu domach ma status kultowej ozdoby i przysmaku. Prawda? Smacznego i nie ma za co!
Wielkanocny drożdżowy baranek - przepis:
- 300 g mąki pszennej
- 15 g świeżych drożdży
- 100 ml ciepłego mleka
- 100 g drobnego cukru
- 50 g roztopionego masła
- 1 jajko
Dodatkowo:
- 50 g białej czekolady
- 1 roztrzepane jajko
- wiórki kokosowe
- rodzynki
Wielkanocny drożdżowy baranek - krok po kroku:
- W dużej misce rozetrzyj drożdże z odrobiną cukru, aż nabiorą płynnej konsystencji.
- Zalej je ciepłym mlekiem, wsyp do miski mąkę oraz pozostały cukier i dodaj jajko.
- Wymieszaj łyżką, aż składniki zaczną się łączyć, a następnie dodaj roztopione masło i zagnieć jednolite i elastyczne ciasto.
- Nakryj ciasto ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
- Wyrośnięte ciasto przebij pięścią i ponownie chwilę pozagniataj.
- Oderwij niewielki kawałek ciasta, włóż do środka ćwierć kostki białej czekolady i uformuj kuleczkę.
- Z kuleczek wypełnionych czekoladą ułóż na blaszce tułów baranka (jak na wideo).
- Następnie z większych kawałków ciasta uformuj głowę, rogi oraz nogi baranka. Dwie rodzynki wciśnij w miejsce oczu.
- Posmaruj baranka roztrzepanym jajkiem i posyp jego tułów wiórkami kokosowymi.
- Wstaw blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz około 20 minut, aż ciasto nabierze złotobrązowego koloru.