Mazurek kajmakowy, czyli wyśmienity wielkanocny przysmak dla całej rodziny. Mamy prosty przepis krok po kroku I Przepisy HapsVod.pl!
Mazurek kajmakowy, czyli wyśmienity wielkanocny przysmak dla całej rodziny. Mamy prosty przepis krok po kroku
REKLAMA
Haps
Są w naszym życiu rzeczy, do których wracamy chętnie. Na przykład serial "Przyjaciele" albo filmy "Cztery wesela i pogrzeb", "To tylko miłość" czy "Król Lew". Mazurek kajmakowy, który na Wielkanoc zawsze ląduje na naszych stołach, zalicza się do tego wspaniałego grona. Zatem odpalcie filmy, weźcie kawałek ciasta i na chwilę zatrzymajcie czas. To działa...
fot. Haps
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo
Mazurek kajmakowy - przepis:
Składniki na kruchy spód:
REKLAMA
175 g mąki pszennej
25 g cukru pudru
1 żółtko
1 łyżka kwaśnej śmietany
100 g zimnego masła
szczypta soli
Składniki na kajmak:
160 ml śmietanki 36 proc.
140 g brązowego cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią (10 g)
Do ozdoby:
bakalie
czekoladowe pisaki
Mazurek kajmakowy - krok po kroku:
W dużej misce umieść mąkę, cukier puder oraz szczyptę soli. Dodaj pokrojone w drobną kosteczkę zimne masło, żółtko oraz kwaśną śmietanę, a następnie zagnieć jednolite i zwarte ciasto. Owiń je folią spożywczą i schowaj na godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na prostokąt o grubości około 3 mm. Placek powinien być nieco większy, niż dno formy, z której będziemy korzystać.
Przełóż ciasto do formy dokładnie wypełniając nim spód i boki do wysokości 1 cm (resztę ciasta na bokach odetnij). Na koniec ponakłuwaj w kilku miejscach spód ciasta widelcem.
Tak przygotowane ciasto włóż do lodówki na 30 minut, a po schłodzeniu wstaw bezpośrednio do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz około 15 minut, aż ciasto się zarumieni.
W międzyczasie przygotuj kajmak. Wszystkie składniki umieść w niewielkim garnuszku i cały czas mieszając doprowadź do wrzenia. Gotuj na najmniejszym ogniu przez około 30 minut, często mieszając, aż kajmak mocno zgęstnieje.
Gorący kajmak wylej na upieczony kruchy spód i równomiernie rozprowadź szpatułką.
Ozdób mazurek bakaliami i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut, aby kajmak stężał.