Tęczowe wielkanocne miniserniczki z białą czekoladą E.Wedel

Każdy z nas co roku po cichu liczy na to, że pogoda na Wielkanoc będzie idealna. Różnie z tym bywa na przestrzeni lat, ale zawsze możemy pomóc aurze i przygotować tęczowe miniserniczki z białą czekoladą E.Wedel. I taką tęczę przynajmniej możemy zjeść!
Zobacz wideo

Składniki na serniczki:


  • 120 g biszkoptów
  • 75 g roztopionego masła
  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 3 czubate łyżki żelatyny
  • 100 ml gorącej wody
  • 120 g cukru pudru
  • 200 ml śmietanki 30 proc.
  • 3 różne barwniki spożywcze (różowy, żółty i niebieski)

Składniki na krem:

  • 300 ml śmietanki 30 proc.
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 100 g czekolady białej E.Wedel

Dodatkowo:

  • Ptasie Mleczko® Malinowe E.Wedel
  • Czekoladowe Pisanki E.Wedel
  • Kolorowa posypka
  • Worek cukierniczy
  • Tylka cukiernicza z otworem w kształcie gwiazdki
  • 18 silikonowych foremek na babeczki

Biszkopty wrzuć do pojemnika blendera i zmiksuj na drobny piasek. Wlej roztopione masło i jeszcze raz krótko zmiksuj - do połączenia składników. Do silikonowych foremek na babeczki nałóż po czubatej łyżeczce masy i dokładnie uklep. Wstaw do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.

Żelatynę zalej gorącą wodą i wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia. W razie potrzeby podgrzej delikatnie masę w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej, uważając żeby jej nie zagotować, bo wtedy żelatyna straci swoje właściwości.

W dużej misce umieść twaróg sernikowy, cukier puder oraz śmietankę 30 proc. i zmiksuj na gładką masę. Rozpuszczoną żelatynę dokładnie wymieszaj z dwiema łyżkami masy serowej. Dodaj kolejne dwie łyżki masy serowej, ponownie dokładnie wymieszaj i tak zahartowaną żelatynę dodaj do miski z masą serową i zmiksuj.

Rozdziel masę na trzy miski, do każdej z nich dodaj inny barwnik spożywczy i dokładnie wymieszaj. Uważaj, bo masa szybko tężeje, ale po wymieszaniu trzepaczką wraca z powrotem do kremowej konsystencji.

Do silikonowych foremek nakładaj kolejno po warstwie niebieskiej, żółtej i różowej masy. Tak przygotowane babeczki wstaw do lodówki na 2-3 godziny, aby całkowicie stężały.

W międzyczasie przygotuj krem. Białą czekoladę E.Wedel zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Śmietankę ubij na sztywną pianę, dodaj do niej  łyżkę cukru pudru oraz startą białą czekoladę i całość wymieszaj. Przełóż krem do worka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki.

Kiedy serniczki stężeją wyjmij je z silikonowych foremek i przy pomocy rękawa cukierniczego wyciśnij na ich wierzch rozety z kremu z dodatkiem białej czekolady. Serniczki udekoruj Czekoladowymi Pisankami oraz piankami Ptasie Mleczko® Malinowe. Na koniec posyp babeczki kolorową posypką.

Więcej o:
Copyright © Agora SA