Składniki:
1 kg twarogu sernikowego (z wiaderka)
400 g czekolady białej E.Wedel
400 ml śmietanki 30%
2 czubate łyżki żelatyny
100 ml gorącej wody
250 g świeżych malin
Do ozdoby:
Ptasie Mleczko® Malinowe E.Wedel
Czekoladowe Pisanki E.Wedel
Kolorowa posypka
Maliny
Świeża mięta
Dodatkowo:
Tortownica o średnicy około 22-24 cm
Białą czekoladę E.Wedel połam na kawałeczki i rozpuść w kąpieli wodnej. Odstaw na chwilę do ostygnięcia.
Żelatynę zalej gorącą wodą i wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia. W razie potrzeby podgrzej delikatnie masę w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej, uważając żeby jej nie zagotować, bo wtedy żelatyna straci swoje właściwości.
W dużej misce umieść twaróg sernikowy i zmiksuj na gładką masę. Wlej rozpuszczoną i ostudzoną czekoladę i zmiksuj do połączenia składników.
Rozpuszczoną żelatynę dokładnie wymieszaj z dwiema łyżkami masy serowej. Dodaj kolejne dwie łyżki masy serowej, ponownie dokładnie wymieszaj, i tak zahartowaną żelatynę dodaj do miski z masą serową i zmiksuj.
W osobnej misce ubij śmietankę na sztywną pianę. Dodaj bitą śmietanę do masy serowej i delikatnie wymieszaj szpatułką. Na koniec dodaj świeże maliny i jeszcze raz delikatnie przemieszaj całość.
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia (najłatwiej jest natłuścić odrobinę formę i przykleić do niej papier). Przełóż masę serową do tortownicy, dokładnie wyrównaj wierzch i wstaw do lodówki na co najmniej 6 godzin, a najlepiej na całą noc.
Kiedy ciasto stężeje ozdób jego wierzch piankami Ptasie Mleczko® z dekoracją w wielkanocne króliczki, Czekoladowymi pisankami od Wedla, świeżymi malinami oraz listkami mięty. Na koniec posyp ciasto kolorową posypką.