Przepis na przepyszny sernik japoński I Przepisy HapsVod.pl!
Przepis na przepyszny sernik japoński
REKLAMA
Haps
Żeby przygotować ten prosty i pyszny deser, nie musisz być ninja kulinariów. Ale kiedy już upieczesz ten smakołyk, zapewniamy, że domownicy - niczym wytrawni japońscy wojownicy - niepostrzeżenie doprowadzą do zniknięcia sernika. Być może jeszcze z tortownicy!
2
fot. Haps
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo
Sernik japoński - przepis:
100 g masła
100 g kremowego serka (typu Philadelphia)
130 ml mleka
8 żółtek jaj
13 białek jaj
60 g mąki pszennej
60 mąki kukurydzianej
130 g drobnego cukru
Do ozdoby:
REKLAMA
cukier puder
truskawki
świeża mięta
Dodatkowo:
tortownica o średnicy około 23 cm
Sernik japoński - krok po kroku:
W niewielkim rondelku umieść masło, kremowy serek oraz mleko i podgrzewaj, często mieszając, aż składniki się rozpuszczą i połączą w jednolitą masę. Zdejmij rondel z ognia i ostudź.
W dużej misce roztrzep żółtka. Dodaj masę serową z rondla i wymieszaj do połączenia składników. Następnie przesiej do miski oba rodzaje mąki i wymieszaj, do momentu, aż nie będzie żadnych grudek.
W osobnej misce umieść białka i ubij na sztywną pianę - początkowo na wolnych obrotach, stopniowo zwiększając moc do najwyższych. Kiedy piana będzie już gęsta i sztywna, zacznij stopniowo dodawać cukier. Dodawaj go po jednej łyżce, dokładnie miksując za każdym razem, aż do uzyskania gładkiej, błyszczącej i sztywnej masy.
Do masy z żółtkami dodaj 1/4 ubitych białek i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj resztę białek i wymieszaj delikatnie szpatułką.
Przełóż masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i lekko postukaj blaszką w blat, aby pozbyć się z ciasta ewentualnych pęcherzyków powietrza.
Boki oraz spód tortownicy szczelnie owiń folią aluminiową i wstaw ją do drugiej, większej blaszki. Napełnij większą blaszkę gorącą wodą do wysokości 2 centymetrów i wstaw całość do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza. Piecz przez 25 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 140 stopni i piecz kolejne 50 minut
Jeszcze ciepłe ciasto ostrożnie wyjmij z blaszki i przełóż na talerz. Oprósz wierzch cukrem pudrem i ozdób kawałkami truskawek.