Galaretki w kształcie jajek - pyszna przekąska na Wielkanoc
Galaretki w kształcie jajek - pyszna przekąska na Wielkanoc
REKLAMA
Haps
Jeśli uwielbiacie Wielkanoc i dodatkowo lubicie tradycyjną galaretkę z mięsem, to mamy idealne rozwiązanie! Galaretkowe jajka przygotowane w wydmuszkach godnie zastąpią jajka faszerowane na świątecznych stołach. Ile zjecie? My dużo!
3
Haps
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Wielkanocne galaretki w kształcie jajek
Składniki:
REKLAMA
500 ml bulionu,
2 łyżki żelatyny,
10 wydmuszek (z lekko uciętym spodem skorupki),
2-3 plasterki szynki (pokrojone w drobną kostkę),
1/2 szklanki kukurydzy,
1/2 szklanki marchewki z groszkiem (gotowa mieszanka ze słoika),
natka pietruszki,
koperek.
Do podania:
kiełki,
ocet winny.
Wielkanocne galaretki w kształcie jajek - sposób przygotowania:
Do gorącego bulionu wsyp żelatynę i wymieszaj dokładnie, aż się rozpuści. Odstaw do całkowitego ostudzenia.
Wydmuszki dokładnie umyj i wyparz wrzątkiem.
Umyte i osuszone wydmuszki umieść w pudełku po jajkach, otworem do góry. Wypełnij je różnymi składnikami - kawałkami szynki, kukurydzą, marchewką z groszkiem, listkami natki pietruszki oraz koperku - do 2/3 wysokości.
Następnie wypełnij wydmuszki ostudzonym bulionem i wstaw je do lodówki do czasu, aż galareta całkowicie stężeje, czyli na około 4-5 godzin.
Gotowe galaretki wyjmij ze skorupek i ułóż na kiełkach. Podawaj z dodatkiem octu winnego.