Galaretki w kształcie jajek - pyszna przekąska na Wielkanoc I Przepisy HapsVod.pl!
Galaretki w kształcie jajek - pyszna przekąska na Wielkanoc
REKLAMA
Jeśli uwielbiacie Wielkanoc i dodatkowo lubicie tradycyjną galaretkę z mięsem, to mamy idealne rozwiązanie! Galaretkowe jajka przygotowane w wydmuszkach godnie zastąpią jajka faszerowane na świątecznych stołach. Ile zjecie? My dużo!
fot. Haps
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo
Wielkanocne galaretki w kształcie jajek - przepis:
500 ml bulionu
2 łyżki żelatyny
10 wydmuszek (z lekko uciętym spodem skorupki)
2-3 plasterki szynki (pokrojone w drobną kostkę)
1/2 szklanki kukurydzy
1/2 szklanki marchewki z groszkiem (gotowa mieszanka ze słoika)
natka pietruszki
koperek
Do podania:
REKLAMA
kiełki
ocet winny
Wielkanocne galaretki w kształcie jajek - krok po kroku:
Do gorącego bulionu wsyp żelatynę i wymieszaj dokładnie, aż się rozpuści. Odstaw do całkowitego ostudzenia.
Wydmuszki dokładnie umyj i wyparz wrzątkiem.
Umyte i osuszone wydmuszki umieść w pudełku po jajkach, otworem do góry. Wypełnij je różnymi składnikami - kawałkami szynki, kukurydzą, marchewką z groszkiem, listkami natki pietruszki oraz koperku - do 2/3 wysokości.
Następnie wypełnij wydmuszki ostudzonym bulionem i wstaw je do lodówki do czasu, aż galareta całkowicie stężeje, czyli na około 4-5 godzin.
Gotowe galaretki wyjmij ze skorupek i ułóż na kiełkach. Podawaj z dodatkiem octu winnego.