Pikantne krewetki w sosie mango z ryżem i kolendrą I Przepisy HapsVod.pl!
Pikantne krewetki w sosie mango z ryżem i kolendrą
REKLAMA
Haps
Przyrządzenie bliskiej osobie dania z krewetkami jest jak jedno wielkie wyznanie miłości. Jeśli kochasz te pyszne skorupiaki i serwujesz je na talerzu komuś bliskiemu, to tak jakbyś po słowie "smacznego" mówił "kocham cię". Talerz to płótno, a jedzenie na nim to najwspanialsza laurka!
2
fot. Haps
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo
Pikantne krewetki w sosie mango z ryżem i kolendrą - przepis:
12 krewetek tygrysich (surowych, mrożonych)
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżeczka syropu z agawy
1 łyżka soku z limonki
Składniki na sos:
REKLAMA
1 dojrzałe mango
1 pomarańcza (sok)
3 cm korzenia imbiru
1 papryczka chilli
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
Do podania:
ryż
czarny sezam
świeża kolendra
Pikantne krewetki w sosie mango z ryżem i kolendrą - krok po kroku:
Krewetki rozmroź, obierz z pancerzyków i oczyść z jelit, które biegną wzdłuż tułowia (natnij lekko krewetkę, usuń czarną część i opłucz).
Tak przygotowane krewetki zamarynuj w sosie rybnym, syropie z agawy i soku z limonki. Odstaw na czas przygotowywania reszty składników.
Mango obierz ze skórki i pozbądź się pestki. Włóż miąższ mango do blendera i zmiksuj na gładki mus.
Imbir i papryczkę chilli drobno posiekaj, a czosnek pokrój w cienkie plasterki.
Na patelni rozgrzej oliwę i przesmaż imbir, chilli i czosnek. Dodaj zamarynowane krewetki i smaż około minuty na mocnym ogniu, aż zaczną nabierać różowego koloru. Dodaj mus z mango oraz sok z połowy pomarańczy i duś jeszcze 2-3 minuty (jeśli sos będzie za gęsty dodaj sok z kolejnej połowy pomarańczy). Gotowe krewetki podawaj z ryżem, czarnym sezamem i dużą ilością świeżej kolendry.