Sernik Rocher na Dzień Kobiet

Słowo "Rocher" rymuje się z "proszę". Zatem panowie, do dzieła! Mamy tu masło i czekoladę, czyli klucz do serca prawie każdej niewiasty (no dobrze, prawie każdego faceta też). Zatem połączcie wszystkie składniki, przynieście swojej drugiej połówce i rzeknijcie: "Sernik Rocher, na Dzień Kobiet, proszę!" <3
Zobacz wideo

Składniki:
Składniki na kruchy spód:
140 g małych herbatników w czekoladzie (mogą być też duże)
1 łyżka kakao
50 g orzechów laskowych
50 g roztopionego masła

Składniki na masę serową:
500 g twarogu sernikowego
400 g kremu czekoladowo-orzechowego
125 ml śmietanki 30 proc.
5 dużych jajek
3 łyżki mąki pszennej

Składniki na polewę:
100 g mlecznej czekolady
80 ml śmietanki 30 proc.

Dodatkowo:
8 czekoladowo-orzechowych pralinek
Tortownica o średnicy 22 cm
Duża blaszka, w którą zmieści się tortownica

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki na kruchy spód umieść w misie blendera i zmiksuj do otrzymania konsystencji mokrego piasku. Przełóż masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, rozprowadź równomiernie po całym dnie i delikatnie uklep. Wstaw blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 10 minut, a następnie ostudź.

Przygotuj masę serową. Twaróg oraz krem czekoladowy umieść w dużej misce i zmiksuj na jednolitą masę. Dodaj śmietankę, jaja oraz mąkę pszenną i zmiksuj do połączenia składników (masy nie należy długo miksować aby nie wtłoczyć do niej za dużo powietrza). Masę serową przelej na podpieczony spód i - przy pomocy silikonowej szpatułki - delikatnie wyrównaj wierzch.

Boki oraz spód tortownicy szczelnie owiń folią aluminiową i wstaw ją do drugiej, większej blaszki. Napełnij większą blaszkę gorącą wodą do połowy wysokości tortownicy i wstaw całość do piekarnika nagrzanego do 150 stopni Celsjusza. Piecz około godziny, aż sernik zetnie się na środku. Po upieczeniu ostudź ciasto w delikatnie uchylonym piekarniku, a następnie wstaw do lodówki na co najmniej 8 godzin.

Schłodzone ciasto udekoruj polewą i pralinkami. Śmietankę podgrzej w rondelku prawie do momentu wrzenia i zdejmij z palnika. Do gorącej śmietanki dodaj połamaną na kawałeczki czekoladę i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Odstaw sos do ostygnięcia na około 20 minut (mieszaj go od czasu do czasu aby na wierzchu nie utworzył się kożuch). Ostudzonym sosem polej sernik i ozdób jego wierzch połówkami pralinek. Wstaw ciasto do lodówki, aby polewa stężała.

Więcej o:
Copyright © Agora SA