Składniki na 4 porcje:
Pierożki z buraka:
2 duże okrągłe buraki
sok z 1 cytryny
80 g twarożku koziego
100 g świeżej ricotty
100 g lekko ubitej śmietany 36 proc.
1 łyżka miodu płynnego
1 ząbek czosnku
listki z 3 gałązek tymianku
1/4 łyżeczki soli
szczypta pieprzu
Syrop z buraka:
250 ml soku z buraka
150 ml soku jabłkowego
1 łyżeczka melasy z granatu
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka cukru
szczypta soli
50 g masła
Chipsy z buraka chioggia:
2 buraki chioggia (biało-różowe)
sok z 1/2 cytryny
zimna woda
sól
Pikantna granola:
30 ml oliwy z oliwek
40 g miodu płynnego
20 g cukru brązowego
1/2 łyżeczki soli w płatkach
120 g płatków owsianych
50 g płatków gryczanych
30 g płatków jaglanych
40 g ugotowanej i ostudzonej quinoa
70 g pestek dyni
50 g ziaren słonecznika
1 łyżka sezamu czarnego
40 g orzechów pistacji lub laskowego
1 łyżka ziaren czarnuszki
1/2 łyżeczki chilli w płatkach
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
1/2 łyżeczki kurkumy (opcjonalnie)
Narzędzia/urządzenia, które będą potrzebne:
mandolina, moździerz, garnek + sitko do gotowania na parze, piekarnik.
Sposób przygotowania:
Dokładny opis wykonania przepisu znajdziesz tutaj