Składniki:
2 filety z łososia (bez skóry)
1/2 główki brokuła
1 puszka mleczka kokosowego
1-2 łyżki zielonej pasty curry
1 łyżka oleju
3 cm korzenia imbiru
3 ząbki czosnku
1 papryczka chilli
1/2 limonki
3 dymki
1/4 szklanki nerkowców
brązowy cukier (do smaku)
sól
Do podania:
ryż
Sposób przygotowania:
Filety z łososia oprósz solą i odłóż na czas przygotowywania kolejnych składników.
Brokuł podziel na małe różyczki, imbir drobno posiekaj, a czosnek i papryczkę chilli pokrój w paski.
Na odrobinie oleju podsmaż czosnek, imbir i chilli. Po chwili wlej mleko kokosowe i dodaj pastę curry. Często mieszając, doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na wolnym ogniu, aż pasta curry całkowicie się rozpuści. Dopraw sokiem z połowy limonki, brązowym cukrem oraz solą i dodaj na patelnię brokuły oraz filety z łososia. Przykryj patelnię i duś na wolnym ogniu około 6-8 minut, aż ryba straci surowy kolor. Na koniec posyp danie drobno posiekaną dymką i orzechami nerkowca. Podawaj z ryżem i ćwiartkami limonki.