Spaghetti z sosem sojowo-maślanym

Towarzystwo Przyjaźni Włosko-Chińskiej na talerzu. Włoski makaron, nutka orientu i mamy danie idealne na szybki obiad. Czemu idealne? W nazwie jest masło, a masło jest idealne. Koniec i kropka.
Zobacz wideo

Składniki:
250 g spaghetti
200 g grzybów (pieczarek i boczniaków)
100 g  świeżego szpinaku
3 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
50 g zimnego masła
5 łyżek sosu sojowego
garść drobno posiekanego szczypiorku
sól
pieprz

Sposób przygotowania:
Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu, zachowując odrobinę wody z gotowania do sosu.

Podczas gdy makaron się gotuje, przygotuj sos. Grzyby pokrój na mniejsze kawałki, a czosnek na plasterki. Na odrobinie oleju podsmaż czosnek. Gdy zacznie się rumienić, dodaj grzyby, dopraw je delikatnie solą oraz pieprzem i smaż, aż odparuje z nich cała woda. Następnie wlej na patelnię sos sojowy i dodaj pokrojone na kawałki zimne masło. Mieszaj, aż oba składniki dokładnie się połączą. Na koniec dodaj świeży szpinak i smaż jeszcze około minuty, aż listki zwiędną.

Wymieszaj makaron z sosem, dodając w razie potrzeby odrobinę wody z gotowania makaronu. Gotowe danie posyp po wierzchu szczypiorkiem.

Więcej o:
Copyright © Agora SA