Składniki:
500 g mąki pszennej
375 ml ciepłego mleka
20 g świeżych drożdży
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki soli
50 g roztopionego masła
Dodatkowo:
mleko do posmarowania bułek
Sposób przygotowania:
W niewielkiej miseczce umieść drożdże oraz cukier i wymieszaj, aż oba składniki się rozpuszczą. Dolej 100 ml mleka, dodaj dwie łyżki mąki, wymieszaj i odstaw na 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
W osobnej, dużej misce wymieszaj mąkę z solą. Dodaj zaczyn drożdżowy oraz pozostałe mleko i dokładnie wymieszaj. Gdy składniki zaczną się łączyć w kulę, dodaj roztopione masło i wyrabiaj dalej, aż do otrzymania jednolitego i elastycznego ciasta.
Przełóż ciasto do miski wysmarowanej olejem, przykryj ściereczką lub owiń folią spożywczą i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto przebij pięścią i ponownie chwilę pozagniataj. Podziel ciasto na 16 części. Z każdej z nich uformuj kulkę, a następnie rozpłaszcz w dłoniach na nieduży placek. Dwa przeciwległe boki placuszka zawiń do środka, a następnie turlając po blacie uformuj wałeczek. Tak uformowane bułeczki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nakryj blachę ściereczkę i odstaw na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
Wyrośnięte bułeczki posmaruj mlekiem i natnij ukośnie w trzech miejscach.
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni (góra-dół) i wstaw na jego dno naczynie z wodą. Bułki piecz około 20 minut, aż delikatnie się zrumienią.