Mongolian beef / Wołowina po mongolsku

Od lat znawcy kuchni na całym świecie spierają się o to, czy słynna wołowina po mongolsku faktycznie wywodzi się z Mongolii. Mówi się, że w rzeczywistości powstała na Tajwanie, ale do jej wynalezienia przyznają się również właściciele chińskich knajpek z USA. Znawcy są jednak zgodni co do jednego - jest to danie doskonałe w swej prostocie. I niezależnie od tego, skąd pochodzi, każdy, kto je zje, mówi w uniwersalnym języku każdego głodomora po prostu: "Mmm".
Zobacz wideo

Składniki:
250 g łaty wołowej
20 g mąki kukurydzianej
3 łyżki oleju rzepakowego

Składniki na sos:
60 ml sosu sojowego
60 ml wody
50 g brązowego cukru
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżka czosnku przeciśniętego przez praskę
1 łyżka startego imbiru
1 łyżeczka mielonego chilli
1 pęczek dymki

Do podania:
ryż
sezam
limonka

Sposób przygotowania:

Na początku przygotuj sos. Czosnek i imbir podsmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj brązowy cukier, sos sojowy, wodę oraz chilli i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez około 3 minuty, aż sos trochę zgęstnieje.

Mięso pokrój na cienkie paski w poprzek włókien i wymieszaj z mąką kukurydzianą. Na głębokiej patelni rozgrzej olej. Dodaj wołowinę i smaż około 5 minut, często mieszając. Gdy zacznie się rumienić, wlej przygotowany wcześniej sos i smaż dalej, aż sos mocno zgęstnieje i dokładnie oblepi całe mięso. Na koniec dodaj posiekaną dymkę i zdejmij patelnię z ognia.

Wołowinę po mongolsku podawaj z ryżem, posypaną sezamem.

Więcej o:
Copyright © Agora SA