Składniki:
250 g łaty wołowej
20 g mąki kukurydzianej
3 łyżki oleju rzepakowego
Składniki na sos:
60 ml sosu sojowego
60 ml wody
50 g brązowego cukru
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżka czosnku przeciśniętego przez praskę
1 łyżka startego imbiru
1 łyżeczka mielonego chilli
1 pęczek dymki
Do podania:
ryż
sezam
limonka
Sposób przygotowania:
Na początku przygotuj sos. Czosnek i imbir podsmaż na rozgrzanym oleju. Dodaj brązowy cukier, sos sojowy, wodę oraz chilli i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez około 3 minuty, aż sos trochę zgęstnieje.
Mięso pokrój na cienkie paski w poprzek włókien i wymieszaj z mąką kukurydzianą. Na głębokiej patelni rozgrzej olej. Dodaj wołowinę i smaż około 5 minut, często mieszając. Gdy zacznie się rumienić, wlej przygotowany wcześniej sos i smaż dalej, aż sos mocno zgęstnieje i dokładnie oblepi całe mięso. Na koniec dodaj posiekaną dymkę i zdejmij patelnię z ognia.
Wołowinę po mongolsku podawaj z ryżem, posypaną sezamem.