Czekoladowy tort naleśnikowy

Czy tort kojarzy ci się z:1) ciastem, które się długo robi2) biszkoptem przełożonym ciężkim kremem3) urodzinami?My lubimy przełamywać stereotypy. Nasz tort: składa się z naleśników i puszystego kremu, przygotujesz go szybko, nadaje się nie tylko na specjalne okazje.
Zobacz wideo

Składniki:
Składniki na naleśniki:
300 g mąki pszennej
2 czubate łyżki kakao
4 jajka
600 ml mleka
100 ml wody gazowanej
80 g roztopionego masła
szczypta soli

Składniki na krem:
750 g serka mascarpone
750 ml śmietanki 30 proc.
4 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
Płatki Nestlé Nesquik do ozdoby

Sposób przygotowania:
Na początku przygotuj naleśniki: w dużej misce umieść mąkę, kakao i sól. Dodaj jajka, wlej mleko oraz wodę gazowaną i wymieszaj, aż wszystkie składniki połączą się dokładnie. Na koniec wmieszaj rozpuszczone masło.

Rozgrzej patelnię do naleśników i smaż naleśniki na średnim ogniu po około 1,5 minuty z każdej strony.

Przygotuj krem: schłodzony serek mascarpone umieść w dużej misce. Wlej zimną śmietankę i zmiksuj oba składniki, aż masa stanie się kremowa i gęsta (zajmie to około 2-3 minuty). Na koniec dodaj cukier puder i zmiksuj do połączenia składników.

Gotowym kremem przełóż naleśniki, pamiętając aby na samym wierzchu znalazła się warstwa kremu. Posyp wierzch tortu płatkami Nesquik i wstaw gotowe ciasto do lodówki na co najmniej 30 minut.

Więcej o:
Copyright © Agora SA