Składniki:
350 g półtłustego twarogu
50 g miękkiego masła
3 łyżki cukru pudru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią (10 g)
4 okrągłe kruche ciastka
4 czubate łyżki płatków Nestlé Nesquik
150 g gorzkiej czekolady
1 łyżka oleju
30 g białej czekolady
Dodatkowo:
Okrągła obręcz do formowania potraw z ubijaczem (można również wykorzystać plastikowy kubeczek z odciętym dnem)
Sposób przygotowania:
Przygotuj masę serową: twaróg pokrusz w dłoniach, a następnie przetrzyj przez gęste sito wprost do miski. Dodaj miękkie masło oraz oba rodzaje cukru i zmiksuj na jednolitą i puszystą masę.
Przygotuj polewę czekoladową: gorzką czekoladę połam na kawałki i włóż do żaroodpornej miski. Dodaj olej i rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.
Na papierze do pieczenia połóż okrągłą obręcz. Na jej dno połóż okrągłe ciastko i nałóż do obręczy czubatą łyżkę masy serowej. Przy pomocy łyżeczki rozprowadź masę serową tworząc w jej środku małe wgłębienie. Nałóż do środka łyżkę płatków Nesquik i przykryj je kolejną łyżką masy serowej. Przyciśnij masę serową ubijaczem i zdejmij obrączkę z potrawy.
Na koniec polej batonik serowy rozpuszczoną wcześniej czekoladą i posyp do po wierzchu startą białą czekoladą. W ten sam sposób wykonaj kolejne batoniki i schowaj je do lodówki na co najmniej 20 minut lub do czasu podania.