Zielona szakszuka z serem Radamer

Nie od dziś wiadomo, że pożywne śniadanie mocy musi zawierać jajka. Ale, że wychowaliśmy się na Popeye'u do naszego przepisu dorzuciliśmy jeszcze trochę szpinaku.
Zobacz wideo

Składniki:
2 jajka
250 g świeżego szpinaku
1 cebula
2 ząbki czosnku
25 g masła
1/2 szklanki śmietanki 30 proc.
2-3 plastry sera Radamer Serenada
gałka muszkatołowa
płatki chili
sól
pieprz

Sposób przygotowania:
Cebulę pokrój w drobną kostkę, a czosnek w plasterki. Na patelni rozgrzej masło, dodaj cebulę oraz czosnek i smaż aż warzywa staną się szkliste. Dodaj szpinak i smaż kilka minut, aż liście zwiędną. Wlej śmietankę, zagotuj i dopraw całość solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.

Zrób w sosie szpinakowym dwa wgłębienia, wbij jajka i posyp je solą oraz płatkami chili. Na wierzchu potrawy połóż plastry sera Radamer, przykryj patelnię pokrywką i podgrzewaj jeszcze około 4-5 minut, aż jajka się zetną, a ser rozpuści.

Więcej o:
Copyright © Agora SA