Składniki:
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
2 szklanki tłustego mleka
1,5 szklanki bulionu
250 g makaronu spaghetti
1/2 szklanki śmietanki 30 proc.
3/4 szklanki tartego sera Salami Serenada
200 g brokułu
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Przygotuj warzywa. Brokuły zetrzyj na tarce o grubych oczkach, a ząbki czosnku pokrój w plasterki.
Na dużej, głębokiej patelni rozgrzej dwie łyżki masła i przesmaż czosnek. Wlej na patelnię bulion oraz mleko i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz płomień do minimum i włóż na patelnię makaron. Gotuj makaron na wolnym ogniu, często mieszając, przez około 10 minut.
Po wskazanym czasie makaron powinien być prawie gotowy, a na patelni powinno nadal pozostać trochę płynu. Dolej śmietankę, dodaj brokuły oraz starty ser i podgrzewaj, cały czas mieszając, aż ser całkowicie się rozpuści. Jeśli sos za mocno zgęstnieje dodaj odrobinę więcej śmietanki. Dopraw makaron solą oraz pieprzem i od razu podawaj.